fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Blagi rast indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je najavljeno da će početi plansko gašenje ćelija u Kombinatu aluminijuma (KAP).

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 porastao je neznatno na 770,27 poena, a MONEX na 10.593,18 bodova.

Promet, realizovan kroz 33 transakcije, iznosio je 217,59 hiljada EUR i bio je 2,7 puta veći od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 38,6 odsto.

Plansko gašenje ćelija u KAP-u najavljeno je u srijedu, što su radnici odbili da urade.

Uniprom, koji upravlja KAP-om obavijestio je Elektroprivredu (EPCG), Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i CGES i, kao što nalaže procedura, zatražio smanjenje potrošenje električne energije kroz sistem.

“Svakog narednog dana, dok traje gašenje, ovo će biti dio regularne procedure kojom se na dnevnom nivou obavještava elektroenergetski sistem o smanjenju potrošnje u odnosu na proces gašenja elektrolize”, navodi se u saopštenju Uniproma.

Iz Vlade je saopšteno da Elektroprivreda i Uniprom, kada je u pitanju Kombinat aluminijuma, treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje, radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cijene energije koja se definiše kao minimalna do juna naredne godine.

Vlada se na sjednici u četvrtak upoznala sa Informacijom o situaciji u vezi sa ugovornim odnosima između EPCG i Uniprom KAP, koju je usmeno podnio premijer Zdravko Krivokapić, i u vezi sa tim donijela određene zaključke.

“Vlada je usvojila usmenu informaciju Ministarstva kapitalnih investicija za nastavak pregovora između EPCG i Uniproma koji treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje Uniproma, što je praksa drugih sličnih kombinata u Evropi, radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cijene energije koja se definiše kao minimalna do juna naredne godine”, navodi se u saopštenju.

Premijer Zdravko Krivokapić je poručio da se država odgovorno odnosi prema svemu, kao i da će javni interes biti ispred svega.

„Vodićemo se isključivo ekonomskom logikom i onim što predstavlja tržište energije i vodićemo računa da energetski sistem u Crnoj Gori bude stabilan“, naveo je Krivokapić i podsjetio da KAP i njegovo okruženje predstavljaju ekološki problematičnu tačku.

Generalni menadžer preduzeća, Nebojša Dožić, saopštio je da bi proizvodnja u KAP-u, ukoliko radnici odbiju plansko gašenje, mogla biti ugašena “na dugme”, i upozorio da u tom slučaju više nikada neće moći ponovo da se startuje.

Akcije Port of Adria rasle su 5,6 odsto na 12,36 centi i Elektroprivrede neznatno na 3,01 EUR.

Akcije Crnogorskog Telekoma rasle su 4,4 odsto na 1,18 EUR. Crnogorski Telekom će ovu godinu završiti sa rastom prihoda i profitabilnosti, dok u narednoj očekuju stabilno i predvidivo regulatorno okruženje, saopštio je njegov izvršni direktor Stjepan Udovičić i dodao da žele da korisnici osjećaju da su u dobrim rukama.

On je u intervjuu za nedavno objavljeni broj Vodič Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori – MFIC Guide, kazao da će Telekom ovu godinu, prema trenutnim pokazateljima, završiti sa rastom prihoda i profitabilnosti u odnosu na rezultate s kraja prošle godine.

„Zabilježili smo odličan treći kvartal i dobre rezultate u sektoru veleprodaje pod uticajem dobre turističke sezone u Crnoj Gori, kao i značajan rast u mobilnom i fiksnom segmentu“, rekao je Udovičić.

Dionice Jugopetrola i Marine Bar zadržale su se na prošlosedmičnih 10,65 EUR odnosno dva EUR.

Naftna kompanija Jugopetrol završila je treći kvartal ove godine neto dobitkom od 4,9 miliona EUR, 2,2 puta većim nego u uporednom periodu prošle godine.

Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, na kraju septembra porasli 1,8 puta na 112,2 miliona EUR, a rashodi 1,7 puta na 106,6 miliona EUR.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 1,9 miliona EUR, amortizacije i rezervisanja 2,56 miliona EUR, a materijala 548,2 hiljade EUR. Ostali poslovni rashodi iznosili su 7,2 miliona EUR.

Pale su akcije Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza 14,4 odsto na 1,55 EUR i CGES-a 3,7 odsto na 85,2 centa.

Isplata dividende akcionarima CGES-a u neto iznosu 4,67 centi po akciji počela je u petak. Ukupan iznos dividende koji se isplaćuje akcionarima, po odbitku poreza na dobit, iznosi 6,8 miliona EUR.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, saopštio je ove sedmice da se nada da će se već od 15. januara naredne godine proći prvom dionicom auto-puta, navodeći da su bila očekivanja da će se to desiti i tokom ovog mjeseca.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore najavio da će vožnja tokom probnog perioda biti besplatna.

Bojanić je rekao da su građevinski radovi na auto-putu završeni 30. novembra, kako je i rečeno.

Sedmicu su obilježili i preliminarni podaci Monstata da je bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore porastao u trećem kvartalu 25,8 odsto.

BDP je, prema preliminarnim rezultatima, u trećem kvartalu iznosio 1,58 milijardi EUR, dok je u istom periodu prošle godine bio 1,21 milijardu EUR.

Akcije Trenda zadržale su se na prošlosedmičnih 5,3 centa.

Promet državnih obveznica iznosio je 30,08 hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih...