fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u crvenom

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je Vlada usvojila Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu, po kojem je deficit oko 70 miliona EUR manji u odnosu na 2017.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je oko jedan odsto na 804,08 poena, a MONEX blago na 10.457,47 bodova.

Promet, koji je realizovan kroz 43 transakcije, iznosio je 31,22 hiljade EUR, što je 2,17 hiljada puta manje od prošlosedmičnog. Taj promet je iznosio skoro 68 miliona EUR, zahvaljujući prodaji državnih obveznica.

Najveće učešće u prometu imale su akcije Crnogorskog Telekoma 22,52 odsto.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović, kazao je da deficit za prošlu godinu iznosi 168,9 miliona EUR i čini 3,65 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 67,9 miliona manje u odnosu na 2017.

“Ukoliko se budžetska potrošnja umanji za izdatke za razvojne projekte, ostvaren je gotovinski suficit u iznosu od 152,8 miliona EUR ili 3,3 odsto BDP-a što ukazuje da se tekući izdaci finansiraju iz tekućih prihoda čime je ispunjen jedan od glavnih ciljeva definisanih Fiskalnom strategijom”, rekao je Darmanović nakon sjednice Vlade.

Akcije Solane “Bajo Sekulić” gubile su 9,5 odsto na 1,81 EUR, Instituta “Simo Milošević” 6,7 odsto na 28 EUR, Elektroprivrede (EPCG) 1,5 odsto na 3,82 EUR i Luke Bar neznatno na 18,9 centi.

Akcija Jugopetrola pala je 2,8 odsto na 11,51 EUR. Skupština akcionara te kompanije donijela je odluku o isplati dividende u ukupnom bruto iznosu 4,51 milion EUR, odnosno 0,97 EUR bruto po akciji. Akcionari su odluku donijeli na redovnoj godišnjoj Skupštini, održanoj krajem maja u Podgorici.

Dionica Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera oslabila je ove sedmice 1,1 odsto na 7,01 EUR. Ta grupa je zabilježila na kraju prvog kvartala neto gubitak od 1,24 miliona EUR, što je 18,9 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća na kraju marta porasli su 27,5 odsto na 1,26 miliona EUR.

Sedmicu je obilježila informacija da je bivši izvršni direktor Atlas banke, Đorđe Đurđić priznao krivicu u slučaju Kaspia i potpisao nagodbu sa Specijalnim državnim tužilaštvom, kojom je predviđeno da za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju bude osuđen na šest mjeseci kućnog zatvora.

Protiv Đurđića i odbjeglog biznismena Duška Kneževića u slučaju Kaspia podignuta je optužnica koju je Viši sud 20. maja potvrdio zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije Atlas banke na iznos od 12,5 miliona EUR.

Sporazum Đurđića će se razmatrati 13. juna pred specijalnim vijećem Biljane Uskoković, saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda.

U međuvremenu je stečajni odbor Atlas banke saopštio da je rok za rješavanje o potraživanjima povjerilaca te banke produžen za 30 dana.

Jačale su ove sedmice akcije Crnogorskog Telekoma blago na 1,5 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) neznatno na 67,2 centa.

CGES je završio je prvi ovogodišnji kvartal sa neto dobitkom od 839,95 hiljada EUR, 1,7 puta manjim nego u istom periodu prošle godine.

Prema izvještaju o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije su na kraju marta dostigli 10,11 miliona EUR i bili su 16,6 odsto veći nego u uporednom periodu.

Akcija Trenda ostala je na prošlosedmičnih 4,91 cent, a tim fondom se trgovalo za svega 491 EUR.

Državnim obveznicama je trgovano za 4,51 hiljadu EUR, dok je promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio 3,48 hiljada EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u maju je iznosio 74,83 miliona EUR i bio je oko 37 odsto manji u odnosu na april.

„U poređenju sa majem prošle godine, promet je veći 7,25 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 4,16 milion EUR, a veći dio, oko 99 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Tokom 18 dana trgovanja u maju, zaključena je 389 transakcija. Od ukupnog broja transakcija, 43 odsto je zaključeno na MTP ME tržištu.

Svjetska banka (SB) je u najnovijim globalnim prognozama povećala procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu za 0,1 procenti poen, na 2,9 odsto.

SB je u januaru prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 2,8 odsto.

Najčitanije

Kuljača i Milenković zaustavljeni u kvalifikacijama

Podgorica, (MINA) - Crnogorski plivači Jovana Kuljača i Miloš Milenković u kvalifikacijama završili su...