fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi rasli treći dan zaredom

Indeksi rasli treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu su u utorak porasli treći dan zaredom, ali su znatno oscilirali, što ukazuje na nesigurnost ulagača, s obzirom na to da se bliži zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke.

Dow Jones je ojačao 0,78 odsto na 35.405 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 odsto na 4.546 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 odsto na 14.346 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su u januaru oštro pali, indeksi na najvećoj svjetskoj berzi početkom februara nadoknađuju gubitke. Trguje se nesigurno, jer se u okruženju ništa značajnije nije promijenilo. I dalje se očekuje agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda i povećanje ključnih kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim nivoima u skoro 40 godina.

Nekoliko zvaničnika Feda u ztorak je poručilo da centralna banka mora uskoro da reaguje kako bi kontrolisala inflaciju, pri čemu je jedan kazao da bi četiri povećanja kamata u ovoj godini bilo primjereno.

Ulagači očekuju povećanje kamata u pet navrata, a neki čak i u sedam, počevši od marta.

I dok će gubitak monetarnih podsticaja negativno uticati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti dalji oporavak privrede. Pozitivno na tržište utiču i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je izvještaje objavilo više od 180 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je oko 79 odsto nadmašilo očekivanja analitičara. Najviše su porasle cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 3,5 odsto, pa je indeks tog sektora dosegnuo rekordne nivoe.

Od početka godine taj indeks je skočio više od 23 odsto jer se cijene nafte kreću oko najviših nivoa u sedam godina.
I na evropskim berzama cijene dionica su u utorak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,96 odsto na 7.535 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,96 odsto na 15.619 bodova, a pariski CAC 1,43 odsto na 7.099 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije