fbpx
Naslovnica MINA Business Indeksi porasli nakon tri dana pada

Indeksi porasli nakon tri dana pada

128
MonicaVolpin (CC0), Pixabay

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodna tri dana, no trgovalo se oprezno, na šta ukazuje smanjeni obim trgovanja.

Dow Jones skočio je 1,22 odsto na 39.760 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,86 odsto na 5.248 poena, a Nasdaq indeks 0,51 odsto na 16.399 bodova.

Nakon tri dana pada, Dow Jones i S&P 500 indeks značajnije su porasli i dostigli nove rekordne vrijednosti, prenosi Hrportfolio.

No, trgovalo se oprezno, na šta ukazuje smanjeni obim trgovanja. Na američkim berzama, vlasnika je zamijenilo 10,6 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosjek iznosio 12,2 milijarde.

Ulagači su oprezni jer se ove sedmice radi skraćeno, s obzirom na to da se sjutra zbog uskršnjih praznika ne radi.

A tog dana biće objavljen izvještaj o indeksu troškova lične potrošnje. Te podatke pažljivo prate čelnici Federalnih rezervi (Fed) i mogli bi uticati na to kada će američka centralna banka početi da smanjuje kamatne stope.

Na nedavnoj sjednici čelnici banke ostali su pri procjenama da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata.

To je ohrabrilo ulagače, jer su se plašili da će Fed, zbog jačanja inflacijeu januaru i februaru, odložoto smanjenje kamata.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 7.931 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5 odsto na 18.477 bodova, a pariski CAC 0,25 odsto na 8.204 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS