fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oslabili drugi dan zaredom

Indeksi oslabili drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer je izvještaj o snažnom rastu proizvođačkih cijena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) učvrstio očekivanja da će centralna banka ubrzati zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones je oslabio 0,3 odsto na 35.544 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 odsto na 4.634 poena, a Nasdaq indeks 1,14 odsto na 15.237 bodova.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je novih podataka koji pokazuju da bi inflacija u SAD-u mogla ostati povišena duže nego što se očekivalo, prenosi Hrportfolo.

Proizvođačke cijene su u 12 mjeseci, zaključno sa novembrom, porasle 9,6 odsto, više nego što se očekivalo i brže nego u oktobru, kada je rast iznosio 8,8 odsto.

Najveći rast proizvođačkih cijena od 2010. godine učvrstio je očekivanja da će čelnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koji danas završavaju dvodnevnu sjednicu, odlučiti da ubrzaju proces ukidanja monetarnih podsticaja.

Tako se očekuje da će Fed, kako bi zaustavio rapidni rast cijena, ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a vjerovatno i ranije nego što se procjenjivalo povećati ključne kamatne stope.

„Rekao bih da je ovo sjednica koja će nam nešto bliže pojasniti kako će se Fed nositi s problemom povišene inflacije koja će najvjerovatnije ostati problem i u narednoj godini”, rekao je strateg u firmi StockCharts.com, David Keller.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će Fed povećati kamate za 0,25 procentnih poena, u raspon od 0,25 do 0,5 odsto, u trećem tromjesečju naredne godine, a potom još jednom do kraja godine.

No, ostane li inflacija visoka još nekoliko mjeseci, Fed bi mogao povećati cijenu novca i prije.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 odsto na 7.218 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,08 odsto na 15.453 poena, a pariski CAC 0,69 odsto na 6.895 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije