fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGašenje MA loše za povezanost

Gašenje MA loše za povezanost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gašenje Montenegro Airlinesa (MA) izuzetno je loše za povezanost Crne Gore i njen turizam, saopštio je vazduhoplovni analitičar Petar Vojinović i dodao da je projekcija da će nova kompanija biti formirana za šest do devet mjeseci veoma ambiciozna.

„Povezanost Crne Gore sa ključnim privrednim i turističkim centrima, prije svega u Zapadnoj Evropi će trpjeti. Sve se komplikuje i zbog korone i kolapsa potražnje. Treba da se vidi da li će se oporaviti sezona, a pitanje je i da li će kolaps potražnje biti i sljedeće godine“, rekao je Vojinović u Jutarnjem programu RTCG.

On je dodao i da građani ne mogu da se nadaju da će sve letove MA preuzeti niskobudžetne kompanije, te da će moći da lete jeftinije, prenosi portal RTCG.

Vojinović smatra da je nestajanje nacionalnog avio-prevoznika veliki udar za jednu zemlju.

„Cijela priča oko gašenja MA loša je za povezanost Crne Gore, njen turizam, a dio koji nije loš je da će se raditi na automatskom otvaranju nove kompanije, što je kompleksna stvar koja ne može da se uradi toliko brzo. Ostaje nam da se nadamo da će druga kompanija imati više sreće“, rekao je Vojinović.

On je saopštio da postoji više administrativnih preduslova za otvaranje kompanije nakon čega ide rješavanje prelaska neke vrste imovine.

„Kao što smo čuli, kompanija ne posjeduje fizičku imovinu. Najvrjednije što ima su zapravo ljudi. Međunarodni ugovori koji obuhvataju prava na slijetanje na neki od najvećih aerodroma, slotovi, na primjer nijesu potrebni za Beograd, dok se za neke veće zemlje Zapadne Evrope neophodni”, objasnio je Vojinović.

On je dodao da se u praksi dešava da jedan poslovni entitet gubi to pravo i da se mora politički pregovarati sa destinacijama da bi se odmah mogle obaviti rezervacije ili platiti kako slotove, tako i obnoviti neke ugovore po principu prevoza.

“To mora da se uradi brzo. Čuli smo da je projekcija formiranja nove avio-kompanije šest do devet mjeseci, što je prilično ambiciozno. Mnogo je rano da, ko god formira novu kompaniju, već ima rješenje kako će ona biti bolja od prethodne“, naveo je Vojinović.

Još jedno pitanje je, prema njegovim riječima, da li će druge avio-kompanije, na koje neko sada može da računa, nadomjestiti sve linije MA.

„Čak i da nema korone, one to ne bi uradile“, kazao je Vojinović.

On smatra da se neće dogoditi da niskobudžetne kompanije preuzmu letove MA i da građani Crne Gore mogu da lete jeftino.

„Sigurno možemo očekivati da će građani Crne Gore biti manje povezani, barem u periodu do formiranja nove kompanije“, rekao je Vojinović.

Najčitanije

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih...