fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEnergetika uz turizam glavna grana ekonomije

Energetika uz turizam glavna grana ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Energetika će, uz turizam, u narednom periodu biti glavna grana ekonomije, saopštio je premijer Dritan Abazović i dodao da se u dobroj saradnji sa zemljama iz okruženja mogu zajednički bilježiti uspjesi.

Abazović je na okruglom stolu o izazovima operatora distributivnog sistema u svijetlu energetske krize, koji je u Vili Gorica organizovao Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) povodom sedmog rođendana kompanije, kazao da je siguran da će na skupu koncipirati novi zaključci, kako bi se u narednom periodu najbolje iskoristili veliki potencijali.

On je, kako je saopšteno iz CEDIS-a, čestitao sedmi rođendan toj kompaniji, ocijenivši da je ukupni energetski sektor u izazovnoj godini ostvario zavidne rezultate.

“Kada se čitava Evropa suočila sa velikom energetskom krizom i vrtoglavim cijenama energije na berzi, mi danas svjedočimo da Elektroprivreda (EPCG) ima preko 80 miliona EUR na računu, da je energetski sistem stabilan i da su započeti novi energetski projekti”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja u cijelom ovom periodu nije podizala cijenu električne energije i tako cijeli teret krize svalila na svoj menadžment i na poslovanje svojih preduzeća, a nikako na teret građana.

Razmjena iskustava i prihvatanje dobrih praksi, kako je naglasio izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović, predstavlja ključni odgovor na neizvjesnost koju nosi kriza, kako bi poslovanje bilo uspješnije i stabilnije.

“Ovo je prvi put da CEDIS organizuje ovakvu vrstu događaja, gdje smo svi okupljeni oko zajedničkog cilja a koji je, u konačnom, stabilan i pouzdan energetski sistem”, kazao je Čađenović.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, istakao je značaj zajedničkog djelovanja svih energetskih subjekata u prevazilaženju krize.

On je rekao da je operator distribucije električne energije u Crnoj Gori pretrpio najteži udarac krize koja nas je zadesila.

“CEDIS je krvotok ove države u energetskom smislu i zahvalni smo poslovodstvu na predanom radu u prevazilaženju velikih globalnih energetskih problema kako bi očuvali naš sistem. Nakon ove faze očuvanja distrubutivnog sistema, treba da pređemo u snažan investicioni ciklus, jer svi planiramo vratiti značajne izvore električne energije, a bez stabilnog prenosnog i distributivnog sistema mi ćemo biti na pola puta”, kazao je Đukanović.

Državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija, Admir Šahmanović, istakao je ulogu CEDIS-a u podršci energetskoj tranziciji i razvoju održivih izvora energije.

“Nastavak putovanja prema energetskoj tranziciji zahtijeva našu zajedničku predanost i saradnju. Nepredvidljivost troškova nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka u distributivnom sistemu imao je značajan uticaj na poslovanje CEDIS-a od sredine 2021. godine. Značajno je istaći da Ministarstvo kapitalnih investicija stoji čvrsto uz crnogorskog operatera distributivnog sistema i daje podršku daljem unapređenju njihovog rada”, naveo je Šahmanović.

Kako je kazao rukovodilac Operativne direkcije CEDIS-a, Vladimir Ivanović, ta kompanija je jedna od rjetkih u regionu koja nije povećavala cijene svojih usluga u doba krize.

“Time smo zaštitili porodični budžet stanovništva od povećanih izdataka koje za sobom nosi porast cijene električne energije. Mi smo sve svoje kapacitete usmjerili na praćenje cijena na tržištu, kupovali kada je bilo povoljnije, a Vlada je, izmjenama Zakona o energetici, omogućila da se pruži pomoć operatoru distributivnog sistema tako što je stvorila zakonski okvir da se cijene regulišu u doba kriza. Mislimo da smo do sada posao uradili kako treba i zaštitili imovinu preduzeća i građana bez povećanja cijene električne energije”, zaključio je Ivanović.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici energetskih preduzeća iz regiona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Auto-putem od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila. Prema...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu