fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar stabilan prema korpi valuta

Dolar stabilan prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je prema korpi valuta ove sedmice ostao skoro nepromijenjen, nakon četiri sedmice rasta, pri čemu je euro skliznuo na novu najnižu vrijednost u 14 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je neznatno na 94,02 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio skoro jedan odsto na 112,2 jena (JPY), prenosi Hina.

Američka valuta ojačala i u odnosu na evropsku, 0,2 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1570 USD, nedaleko od najniže vrijednosti od jula prošle godine.

Podršku dolaru, kojeg investitori smatraju sigurnom lukom za kapital u neizvjesnim vremenima, pružala je cijele sedmice nervoza na tržištima kapitala zbog naglog rasta cijena energije, što bi moglo izazvati usporavanje oporavka globalne ekonomije.

Skok cijena nafte i gasa ojačao je strahove od ubrzanja inflacije, podstičući rast prinosa na državne obveznice, jer investitori vjeruju da će centralne banke biti primorane da podignu kamatne stope kako bi zauzdale rast cijena.

Prinosi na referentne desetogodišnje američke državne obveznice dostigle su 1,6 odsto, najvišu vrijednost od početka juna.

Iz američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), najavili su da će vjerovatno početi da smanjuju mjesečne kupovine obveznica već u novembru, nakon čega bi naredne godine moglo uslijediti povećanje kamatnih stopa.

No, u petak je dolar izgubio sve sedmične dobitke prema korpi valuta, nakon što je objavljeno da je u septembru broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao za samo 194 hiljade, znatno manje nego što se očekivalo i najmanje u posljednjih devet mjeseci.

Premda je oporavak tržišta rada usporen, to nije promijenilo mišljenje analitičara po pitanju smanjenja monetarnih podsticaja.

„Mislim da je Fed dao do znanja da mu ne treba fantastični izvještaj o zapošljavanju da bi u novembru najavio smanjenje iznosa za kupovinu obveznica. Mislim da će se Fed držati zacrtanog puta”, rekla je direktorica u firmi BK Asset Management, Kathy Lien.

Kretanja na tržištu novca pokazuju da bi prvo povećanje ključnih kamata Feda za 0,25 procentnih poena moglo uslijediti u novembru ili decembru naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović: Medalja motiv za još bolje rezultate

Podgorica, (MINA) - Bronzana medalja na seniorskom šampionatu Evrope u Beogradu kruna je dosadašnjeg...