fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio prema korpi valuta

Dolar oslabio prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice na svjetskim tržištima blago oslabio prema korpi valuta, ali se i dalje kreće u uskom rasponu, jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,1 odsto na 96,08 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,5 odsto na 113,45 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta je blago oslabila u odnosu na evropsku, 0,1 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,1315 USD.

Investitori su početkom sedmice bili skloniji riziku, jer su popustili prvobitni strahovi da bi omikron varijanta koronavirusa mogla zakočiti oporavak privrede.

Stručnjaci smatraju da je ta varijanta koronavirusa možda zaraznija od prethodnih, ali da nije ništa opasnija, dok proizvođači vakcna poručuju ili da su njihove vakcine možda i dovoljna zaštita od nove varijante, ili da rade na vakcini protiv omikrona.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od novih restriktivnih mjera i zatvaranja ekonomija.

U takvom se okruženju polovinom sedmice dolarov indeks kretao iznad 96,4 boda.

No, oslabio je u petak, nakon što je objavljeno da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u novembru dostigla 6,8 odsto na godišnjem nivou, najviše u gotovo 40 godina.

Tako visoka inflacija ukazuje na to da će američka centralna banka uskoro početi da zaoštrava monetarnu politiku kako bi zauzdala rast cijena.

No, taj je podatak u skladu s očekivanjima, pa nije uticao na postojeće procjene o tempu zaoštravanja monetarne politike Fed-a.

Nedavno je predsjednik Fed-a, Jerome Powell, najavio da će čelnici banke na sjednici u decembru zbog visoke inflacije raspravljati o mogućem ubrzavanju plana ukidanja programa kupovine obveznica.

Uskoro se očekuje i povećanje kamata. U anketi Reutresa analitičari procjenjuju da će Fed povećati ključne kamatne stope 0,25 procentnih poena u trećem tromjesečju naredne godine.

Naredne sedmice u fokusu ulagača će biti redovne sjednice vodećih centralnih banaka u svijetu, uključujući Fed, Evropsku centralnu banku (ECB) i britansku i japansku vrhovnu monetarnu instituciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije