fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodatna energetska stabilnost za potrošače dijela grada preko Morače

Dodatna energetska stabilnost za potrošače dijela grada preko Morače

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) obezbijedio je dodatnu energetsku stabilnost za preko 25 hiljada potrošača dijela Glavnog grada, što će doprinijeti njegovom daljem razvoju u kojem se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata.

Direktor Sektora za razvoj i investicije u CGES-u, Mijat Mirković, kazao je da ukupna vrijednost radova iznosi 2,1 milion EUR.

On je objasnio da su trafostanice Podgorica 1 i Podgorica 4 povezane 110 kilovoltnim vodom, što znači da je CGES, obezbjeđenjem dvostranog napajanja trafostanice u Tološima, osigurao pouzdanost u napajanju velikog dijela konzuma Glavnog grada.

„Završetak tog projekta doprinosi daljem razvoju dijela grada preko Morače, u kojem se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata. Razvoj grada zahtijeva i savremenu elektroenergetsku infrastrukturu, pa je CGES, prateći potrebe za električnom energijom koje se iz dana u dan uvećavaju, pristupio realizaciji ovog veoma kompleksnog projekta, ne samo u tehničkom smislu, već i po vrlo specifičnim uslovima izazvanim koronavirusom u kojima su se izvodile brojne aktivnosti“, kazao je Mirković u izjavi za PR Centar.

Novoizgrađeni vod je, kako je naveo, mješovitog tipa.

Od trafostanice Podgorica 1 do Vranića izveden je kao nadzemni vod, dok je od Vranića do trafostanice Podgorica 4 položen podzemni kabal kroz naseljeno područje.

„Polaganje 110 kilovoltnog podzemnog kabla izvodi se drugi put u Podgorici, a investicijom ovog tipa doprinosi se modernizaciji prenosne mreže u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja djelova Podgorice koji se ubrzano šire“, poručio je Mirković.

On je dodao da CGES primjenjuje tehničko-tehnološka rješenja koja se prije svega odnose na izbjegavanje vizuelnog uticaja dalekovoda koji zauzima prostor i pozitivno utiču na kvalitet života građana Podgorice, vodeći računa o zaštiti životne sredine.

„Realizacija ovog projekta je dokaz da CGES čini velike napore na unapređenju i razvoju svoje mreže, od čega koristi imaju ne samo građani, već i potencijalni investitori“, zaključio je Mirković.

Najčitanije

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih...