fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalnje vještine ključne

Digitalnje vještine ključne

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalne vještine su ključne za 21. vijek, jednako kao čitanje, pisanje i računanje, a vlade i privatni i javni sektor bi trebalo da potencijale digitalnih tehnologija iskoriste za obezbjeđivanje kvalitetnog, inkluzivnog obrazovanja za sve.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Juan Santander je, na drugoj sesiji u okviru Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, koja je posvećena digitalnim vještinama za pametan i inkluzivan rast, poručio je da bi svim djevojčicama i dječacima trebalo pružiti šansu da digitalne vještine razvijaju od ranog djetinjstva i u kontinuitetu.

On je dodao da nemati digitalne vještine znači biti nepismen u digitalnom dobu, prenosi PR Centar.

„Manja je vjerovatnoća da će djevojčice imati i koristiti nove uređaje, kao i da će razviti digitalne vještine i naći posao u oblasti novih tehnologija. To je zamka koja koči razvoj mnogih zemalja danas. Da budemo jasni – nema digitalne revolucije bez djevojčica“, rekao je Santander.

On je pozvao crnogorsku Vladu, javni i privatni sektor da potencijale digitalnih tehnologija iskoriste za obezbjeđivanje kvalitetnog, inkluzivnog obrazovanja za sve djevojčice i dječake podjednako.

„To je preduslov prosperitetnog razvoja pojedinca, kao i održivog društveno-ekonomskog razvoja“, poručio je Santander.

Na sesiji su učestvovali i Clare Sears MBE, regionalna zamjenica direktora u British Councilu, državna koordinatorka za Crnu Goru iz ETF-a, Ulrike Damyanovic, direktor direktorata u Ministarstvu ekonomije Kosova, Agim Kukaj, pomoćnica za politike DG EAC u Evropskoj Komisiji, Simona Petkova, direktorica u Prointer ITSS i članica Infinity International Group iz Bosne i Hrecegovine, Bojana Omerović, saosnivač ICTS Lab vještina 21. vijeka, Kushtrim Shala i Uplift Albanija startup akcelerator.

Digitalni samit Zapadnog Balkana održava se kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa Regionalnog savjeta za saradnju. Važnost samita je potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan do 2024, za zajedničko regionalno tržište.

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija ispred Vlade Crne Gore, dok je generalni sponzor kompanija M:tel.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije