fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 109 USD

Cijene nafte stabilne iznad 109 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u petak u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 109 USD, podstaknute zabrinutošću za snabdijevanje u slučaju obustave ruskog izvoza.

Cijena barela na londonskom tržištu nakon podneva je bila u plusu blagih deset centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 109,43 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 106,25 USD.

Tržišta je umirilo obećanje Rusije da će ispuniti ugovorne obaveze o isporuci nafte, pa su trgovci zaključili da su strahovanja od poremećaja u isporukama bila pretjerana.

Na početku sedmice cijene su snažno porasle, podstaknute strahovanjima od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija koje su mnoge zemlje uvele nakon ruskog napada na Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države (SAD) su sredinom sedmice uvele embargo na rusku naftu, ali im se evropske zemlje nijesu pridružile.

Vašington je u potrazi za zamjenom za rusku naftu počeo pregovore s Venecuelom, spreman da ukine dio sankcija, a intenzivirani su i pregovori s Iranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. Njihov uspjeh mogao bi rezultirati ukidanjem sankcija na iransku naftu.

U obzir treba uzeti i visoku ekonomsku cijenu, jer bi skupo gorivo ograničilo potražnju i privremeno zakočilo ekonomski rast.

Sporazum s Iranom još nije potpisan i visoki evropski diplomata rekao je da su razgovori “pauzirani”.

Neki proizvođači u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), uključujući Angolu i Nigeriju, ne uspijevaju da dostignu dogovorene proizvodne kvote, što grupi otežava nadoknadu izgubljenih ruskih barela.

Zabrinutost za snabdijevanje ublažio je na kraju ruski proizvođač Surgutneftegaz, koji je kupcima u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, omogućio da naftu preuzmu bez dokumentarnog akreditiva (LC) kako bi zaobišli zapadne sankcije, rekla su upućeni izvori.

Rusija se takmii sa Saudijskom Arabijom za poziciju najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte i naftnih derivata zajedno, s izvozom od oko sedam miliona barela dnevno, odnosno sedam odsto globalne ponude.

Malo je vjerovatno da će u bliskoj budućnosti praznine u snabdijevanju biti popunjene dodatnom proizvodnjom članica OPEC-a i njegovih saveznika, budući da je Rusija dio te grupacije, upozorio je Vivek Dhar iz Commonwealth Banka.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštala 117,23 USD, što znači da je pojeftinio čak 11,23 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije