fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle prema 55 USD

Cijene nafte porasle prema 55 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 55 USD jer se smanjio broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini, što je ublažilo strahovanja od mogućeg dugotrajnog razaranja naftne potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,27 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,44 USD.

Na američkom tržištu cijena barela porasla je 1,09 USD, na 50,66 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta pažljivo prate epidemiju koronavirusa u Kini.

Broj smrtnih slučajeva premašio je u utorak hiljadu, ali se smanjio broj novih potvrđenih slučajeva.

Najviši medicinski savjetnik kineske vlade za epidemiju kazao je da bi epidemija u februaru mogla da dostigne vrhunac, potom da stagnira i oslabi.

Širenje virusa uticalo je i na ekonomiju, budući da su brojne fabrike zatvorene, što je prouzrokovalo poremećaje u globalnim lancima snabdijevanja.

Koronavirus uveliko je naštetio i potražnji u drugom potrošaču nafte u svijetu.

Kineske državne rafinerije planiraju u februaru da smanje preradu sirove nafte za čak 940 hiljada barela dnevno, što predstavlja skoro jedan odsto ukupne svjetske potražnje.

Edward Moya iz OANDA-e kazao je da se čini da su cijene nafte dotakle dno.

“Iako je još prerano da bismo mogli sa sigurnošću da konstatujemo da će zaraza ovog mjeseca da dostigne vrhunac, jača optimizam da bi Peking mogao donekle da normalizuje putovanja i trgovinu iz pokrajine Hubei”, rekao je Moya.

Trgovci sumnjaju da bi se kineska potražnja za naftom mogla još više da se smanji ako širenje koronavirusa ne bude obuzdano i ako Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice među nezavisnim proizvođačima ne dogovore dodatne mjere uravnoteženja tržišta i podrške cijenama.

OPEC trenutno smanjuje snabdijevanje za 1,2 miliona barela dnevno, a njihov savjetodavni odbor preporučio je nakon vanrednog prošlosedmičnog sastanka da se važeći sporazum produži do kraja godine i da proizvođači dodatno “prilagode” proizvodnju do kraja drugog tromjesečja.

Odbor je predložio da se proizvodnja smanji za dodatnih 600 hiljada barela dnevno, ali je Rusija poručila da joj treba više vremena za analizu predloga, odgodivši objavu službenog stava.

Analitičar Commerzbanka, Eugen Weinberg, kazao je da bi, iako su se cijene nafte danas oporavile, izostanak koordinisanih mjera OPEC značio da će na tržištima vjerovatno ponovo prevladati strah od prekomjernog snabdijevanja.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 54,17 USD, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije