fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ponovo pale

Cijene nafte ponovo pale

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u petak su ponovo pale na svjetskim tržištima i na putu su sedmičnog gubitka više od šest odsto, nakon odluke Vašingtona da nekoliko zemalja izuzme od sankcija Teheranu, dopustivši im da nastave uvoz nafte iz Irana.

Barelom sirove nafte na tržištu u Londonu se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 72,69 USD. Od početka oktobra cijena mu je pala oko 12 odsto, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu pojeftinio je 25 centi, na 63,44 USD. Cijena mu je tako više od 13 odsto niža u poređenju sa najvišim nivoima u četiri godine, koje je nakratko dostigao prije mjesec.

Na globalnim tržištima, uključujući i naftna, u petak je pozitivnom izgledu doprinijela nada u moguće skoro rješenje američko-kineskog trgovinskog spora. Međutim, izgledi su se pogoršali nakon izvještaja da je nekoliko zemalja dobilo izuzeća koja će im omogućiti da uvoze određene količine iranske sirove nafte i nakon što američke sankcije naredne sedmice stupe na snagu.

Američka vlada odlučila je da dopusti osam zemalja, uključuju bliskim saveznicima Južnoj Koreji i Japanu, kao i Indiji, da nastave kupovati iransku naftu i nakon što nametnu sankcije, objavila je u petak agencija Bloomberg, pozivajući se na jednog američkog zvaničnika.

Očekuje se da će popis svih zemalja koje bi bile izuzete zvanično biti objavljen u ponedjeljak, kazalo je nekoliko izvora u naftnoj industriji.

Pored sankcija Iranu, od važnih faktora za tržište nafte su vijesti o značajnom povećanju naftne proizvodnje u posljednja dva mjeseca.

Podaci ruskog ministarstva energetike pokazali su da je tamošnja proizvodnja sirove nafte u oktobru iznosila 11,41 milion barela dnevno, što je najveći nivo u protekle tri decenije. U stopu ih slijede Sjedinjene Američke Države (SAD) sa proizvodnjom sirove nafte znatno iznad 11 miliona barela nafte dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u oktobru je povećala proizvodnju 390 hiljada barela nafte dnevno, na 33,31 milion, što je najviše od 2016. godine.

Odvojeno je OPEC objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 72,64 USD, što znači da je pala 2,6 USD u odnosu na prethodni trgovinski radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije