fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 77 USD

Cijene nafte blizu 77 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 77 USD, s obzirom na to da se fokus trgovaca ponovo preusmjerio na skore američke sankcije Iranu, pa je zabrinutost zbog slabijih izgleda za potražnju pala u drugi plan.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,96 USD. U utorak je zaključila trgovanje u minusu 3,39 USD.

Na američkom tržištu barelom se u srijedu trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 67,08 USD. U utorak je zaključila trgovanje u minusu 2,93 USD, prenosi SEEbiz.

U utorak su cijene nafte potonule zbog rasprodaja na tržištima dionica koje su povećale zabrinutost za potražnju za naftom, a dodatni pritisak generisala je i najava Saudijske Arabije da po potrebi može u kratkom roku povećati snabdjevanje tržišta.

Raspoloženje dodatno prigušuju procjene poput one Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koja je već predvidjela slabiji rast potražnje za naftom u narednoj godini zbog slabije privrede.

Odvojeno je Američki institut za naftu (API) objavio da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici porasle 9,9 miliona barela.

“Iako su u kratkoročnoj perspektivi cijene izložene riziku daljih poremećaja u snabdjevanju, na prelazu u narednu godinu trebalo bi krenuti silaznom putanjom zbog usporavanja rasta potražnje na tržištima u nastajanju i ponovnog stvaranja viška u snabdjevanju, povezanog s uzletom proizvodnje nafte iz škriljaca”, tumači Norbert Ruecker iz banke Julius Baer.

U međuvremenu se pažnja tržišta ponovo usmjerila na skorašnje stupanje na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru. Dva upućena izvora kazala su da dvije kineske rafinerije u državnom vlasništvu ne namjeravaju da utovare iransku naftu za novembar, što bi značilo dalje smanjenje iranskog izvoza.

U takvom okruženju pojedini analitičari predviđaju da bi cijene nafte do kraja godine mogle ponovo porasti.

“I dalje očekujemo da će cijena barela u Londonu do kraja godine dostići 85 USD”, procjenjuju analitičari američke banke Morgan Stanley.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 77,11 USD, te je pala 1,57 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije