fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG može uticati na kreditni potencijal banaka

CBCG može uticati na kreditni potencijal banaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) nema tako snažan uticaj na cjenovnu stabilnost, ali može uticati na kreditni potencijal banaka, odnosno dinamiku kreditne aktivnosti u određenom vremenskom periodu, a time indirektno i na tražnju, saopštio je guverner Radoje Žugić.

On je na godišnjem susretu guvernera regiona koji se održava u Hrvatskoj kazao da zbog odsustva emisione funkcije, Centralna banka nema tako snažan uticaj na cjenovnu stabilnost.

“Ipak, kroz politiku obavezne rezerve i makroprudencione mjere, možemo uticati na kreditni potencijal banaka, odnosno na dinamiku kreditne aktivnosti u određenom vremenskom periodu, a time indirektno i na tražnju, odnosno cijene“, rekao je Žugić tokom diskusije.

Iz CBCG je saopšteno da se glavna tema ovogodišnjeg skupa odnosi na izazove sa kojima se trenutno suočavaju kreatori monetarnih politika u regionu, u kontekstu aktuelne makroekonomske situacije i globalnog okruženja.

Žugić je sa guvernerima centralnih banaka Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, učestvovao na okruglom stolu koji je održan na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Čelnici monetarnih vlasti regiona bili su u prilici da sa studentima, predstavnicima akademske zajednice i hrvatskim privrednicima diskutuju o izazovima monetarne politike u malim otvorenim ekonomijama, posebno u svjetlu visoke inflacije.

Uvodne govore održali su dekan Ekonomskog fakulteta, Saša Drezgić i glavni ekonomista Hrvatske narodne banke, Vedran Šošić.

U nastavku su guverneri, na osnovu iskustava svojih zemalja, razmatrali monetarnu politiku u uslovima rasta inflacije, kao i manevarski prostor koji centralne banke malih otvorenih ekonomija imaju u slučaju globalnih inflatornih šokova.

Diskusija se odnosila i na uticaj monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i prenos rastućih kamatnih stopa na kamatne stope država izvan europodručja.

Godišnji susret guvernera centralnih banaka regiona, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora, ima za cilj unapređenje saradnje, razmjenu iskustava i razmatranje aktuelnih izazova u vezi sa ključnim oblastima finansijske stabilnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije