fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBespovratna podrška za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja

Bespovratna podrška za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane da se do 1. novembra prijave za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za ovu godinu.

“Ispunjavanjem uslova poziva, poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti prihvatljivih investicija, maksimalno do pet hiljada EUR”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će se podržavati podizanje novih zasada nabavkom sertifikovanog sjemenskog i sadnog materijala višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i nabavka opreme za modernizaciju primarne proizvodnje, odnosno sistema za navodnjavanje.

“Minimalna površina zasada u zasnivanju je 0,3 hektara. Investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini. Za nabavku sadnog materijala za podršku je prihvatljiva i investicija započeta nakon 15. novembra prošle godine. Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opreme”, objasnili su iz Ministarstva.

Minimalna vrijednost investicije iznosi 500 EUR, a maksimalna podrška do 50 odsto od prihvatljivih troškova investicije, odnosno maksimalno do pet hiljada EUR po jednom gazdinstvu godišnje.

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz javni poziv, uzgajivačima višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja na raspolaganju je bespovratna podrška po hektaru kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, podrška za izgradnju bunara i bistijerni i nabavku mehanizacije.

Iz Ministarstva su kazali da je programom podrške uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja namjera da se podstakne povećanje proizvodnje i prerade u toj oblasti, za koju Crna Gora ima izvanredne prirodne potencijale, kao i pozitivno iskustvo iz ranijeg perioda, kada je bila prepoznatljiva kao izvoznik visokokvalitetnog pelina.

“Takođe, cilj je i očuvanje prirodne populacije i racionalna eksploatacija samoniklog bilja, kao bogatstva kojim se Crna Gora može pohvaliti”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da Crna Gora, sa 0,01 odsto ukupne površine svjetskog kopna, raspolaže sa 1,2 odsto ukupne svjetske flore.

“Prema indeksu broja vrsta po jedinici površine, naša teritorija predstavlja najvažniji centar florističkog diverziteta u Evropi. Smatra se da od 3,2 hiljade vrsta biljaka na teritoriji Crne Gore, oko 400 pripada ljekovitom bilju”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije