fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMilatović: Socijalni dijalog urušen

Milatović: Socijalni dijalog urušen

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski predsjednik Jakov Milatović ocijenio je da se može slobodno zaključiti da je socijalni dijalog u Crnoj Gori urušen.

On je na društvenoj mreži X napisao da je sjednicom Socijalnog savjeta, održanom u ponedjeljak, dijalog sveden na puko elektronsko preglasavanje.

“Time je izostao konsenzus, a takođe i formalna preporuka Socijalnog savjeta, kao institucionalni rezultat dijaloga i dogovora socijalnih partnera”, naveo je Milatović.

On je rekao da je, nažalost, u Crnoj Gori na snazi obesmišljavanje institucionalnog djelovanja na račun kratkoročne i kratkovide politike.

“Dobro je raditi na povećanju zarada i životnog standarda građana i to je posao svih dobronamjernih donosilaca odluka. Ali nije dobro što se više od 100 miliona EUR namjerava uzeti od bruto zarada građana iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i transferisati kompanijama koje su ostvarile rekordne profite, pritom prebacujući teret i umanjujući konkurentnost porodičnih, malih i mikro preduzeća”, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, istovremeno, nije dobro što se ovako napravljeni minus u javnim finansijama namjerava kompenzovati povećanjem poreza na dodatu vrijednost (PDV) i ostalih dažbina, koje direktno utiču na rast cijena.

“Na kraju, nije dobro što će rast cijena potpuno pojesti najavljeno povećanje zarada od šest odsto, ostavljajući tako građane sa još većim problemima od ovih sa kojima se trenutno suočavaju”, ocijenio je Milatović.

On je apelovao da se zbog malih partijskih poena, koji su već značajno limitirani, ne urušava decenijama građen sistem međugeneracijske solidarnosti i ne kocka sa budućnošću naših građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije