fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUređenje lokalnih taksi i fleksibilniji Zakon o radu

Uređenje lokalnih taksi i fleksibilniji Zakon o radu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uređenje lokalnih taksi i naknada, fleksibilniji Zakon o radu, kao i ujednačena sudska praksa su neke od preporuka stranih investitora u cilju atraktivnijeg poslovnog okruženja u Crnoj Gori.

Investitori su u novom, 11. izdanju Bijele knjige, koja je ove sedmice predstavljena u Podgorici, ocijenili da je potrebno urediti lokalne takse i naknade koje se trenutno razlikuju od opštine do opštine i stvaraju netransparentnu i manje privlačnu investicionu klimu.

„Sekretarijat Savjeta za konkurentnost radi na pripremi registra svih parafiskalnih nameta. Naredni korak treba da bude ulaganje napora da se urede ti nameti u cijeloj Crnoj Gori“, navodi se u Bijeloj knjizi, koju je pripremio Savjet stranih investitora (SSICG).

Bijela knjiga je ključni dokument u kojem strani investitori ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u poslovanju u Crnoj Gori.

Indeks lakoće poslovanja za prošlu godinu iznosi 6,4, na skali od jedan do deset. Indeks je 2019. godine iznosio 6,9.

Strani investitori su naveli da Zakon o radu nije adekvatan i treba biti fleksibilniji.

„Naročito bi poslodavac trebalo da ima više fleksibilnosti prilikom raskida ugovora o radu, jer su važeći uslovi za raskid jako strogi i nijesu prilagođeni tržišnoj ekonomiji“, ocijenili su iz SSICG.

Od poslodavca se, kako su dodali, traži da zaključi, po pravilu, ugovor o radu na neodređeno, koji je u praksi jako teško raskinuti, jer raskid ugovora prati duga i komplikovana procedura, koju dodatno komplikuje sudska praksa koja je naklonjena zaposlenima.

„Zato su poslodavci primorani da zadržavaju zaposlene iako oni ne ispunjavaju svoje radne obaveze, što može negativno da utiče na poslovne rezultate kompanije kao i na stopu zaposlenosti u zemlji“, smatraju u SSICG.

Investitori su ocijenili da ni sudska praksa nije ujednačena, na primjer različite sudije u istim ili sličnim situacijama daju različite presude koje nijesu po standardima vladavine prava.

„Ustavni sud je proglasio neustavnim statut jednog udruženja u Crnoj Gori i povukao ga, ali je u ponovljenom postupku potvrdio presudu Osnovnog i Višeg suda koje su se zasnivale na statutu koji je proglašen neustavnim. Ustavni sud ne donosi presude blagovremeno, što nije u skladu sa pravom na suđenje u razumnom roku“, dodali su iz SSICG.

Investitori smatraju da je potrebna efikasnost i ujednačenost zvaničnog stava državnih organa.

„Brži odgovor na zvanične dopise koji se šalju državnim organima vodi ka efikasnim i profesionalnim državnim organima. Takođe, neophodno je da se ujednače odgovori raznih državnih organa i da se izbjegne davanje različitih odgovora na isto pitanje od raznih državnih organa“, rekli su iz SSICG.

Investitori smatraju da je potrebna puna implementacija i upotreba digitalnog potpisa, odnosno mogućnost otvaranja računa u banci i apliciranja za druge bankarske usluge bez odlaska u banku.

„Potrebno je zajedničko usklađivanje pravnih rješenja kako bi se promovisalo elektronsko poslovanje“, rekli su iz SSICG.

Najčitanije