fbpx
NaslovnicaCrna GoraMandić: Imam zakonito državljanstvo Srbije

Mandić: Imam zakonito državljanstvo Srbije

Podgorica, (MINA) – Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsjednički kandidat Andrija Mandić saopštio je da ima legalno stečeno državljanstvo Srbije, ali da nema dokumenta i da nije uspisan u birački spisak u toj državi.

On je, u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, rekao da ima državljanstvo Srbije, koje je dobijeno na legalan način, ali da nikada nije imao prebivalište u toj susjednoj državi.

Mandić je kazao da nema pasoš i ličnu kartu Srbije i da nije upisan u birački spisak u toj zemlji.

„Imam državljanstvo Srbije koje je potpuno legalno, koje se ne kosi sa Ustavnom, niti ijednim zakonom Crne Gore“, rekao je Mandić ne precizirajući kada je to državljanstvo stekao.

On je kazao da će narednih dana, kada bude pozvan u Ministarstvo unutrašnjih poslova, „u potpunosti račistiti taj slučaj“.

Mandić je kazao da je imao državljanstvo Srbije i kada je učestvovao na predsjedničkim izborima 2008. godine, ali da tada to niko nije problematizovao.

On je rekao da čvrsto vjeruje u pobjedu na predsjedničkim izborima 19. marta i poručio da je politika pomirenja, koju zastupa, jedina prava budućnost koja je potrebna Crnoj Gori.

Mandić je kazao da je bio jedan od onih koji je “učestvovao u podjelama” u Crnoj Gori.

“Sad je vrijeme da se ujedinimo. Ono što smo se dugo zalagali je u suštini ostvareno 30. avgusta 2020. godine, ali sada imamo tu posljednju tačku koju drži Đukanović, a koja treba da se vrati narodu”, istakao je on.

Mandić je rekao da su u koaliciji Za budućnost Crne Gore željeli da se na predsjedničkim izborima nastupi sa zajedničkim kandidatom i da su smatrali da to mjesto pripada DF-u.

“Postalo je prirodno da se prihvata da onaj koji ima manju podršku građana ima više u politici i uticaju na vršenje vlasti, nego onaj ko ima veću podršku. Očekivali smo da svi oni treba da podrže kandidata DF-a, odnosno koalicije Za budućnost Crne Gore, ali se to, nažalost, nije desilo”, naveo je Mandić.

On je pozvao sve predsjedničke kandidate iz parlamentarne većine da potpišu dokument u kojem će se obavezati na podršku onom koji uđe u drugi krug izbora.

“Ako ne uđem u drugi krug, spreman sam onome ko uđe aktivno učestvujem u kampanji, koliko on procijeni. Da agitujem da mu ljudi koji podržavaju našu opciju pomognu da pobijede (Mila) Đukanovića. Očekujem da i drugi to urade, mislim da je to fer i pošteno”, rekao je Mandić.

Na pitanje da li će se odreći liderstva u stranci ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima, Mandić je kazao da je spreman da to uradi, ali da će zajednički sa stranačkim kolegama donijeti konačnu odluku.

On je rekao da članovi Državne izborne komisije (DIK) iz DF-a nisu učestvovali u “špijanju” lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, koji nije uspio da uđe u predsjedničku trku.

“Nije problem Spajića što je imao prebivalište, već što je zbunio naše članove različitim pričama i obamnjivao javnost”, rekao je Mandić i podsjetio da se članovi DF-a niejsu izjašnjavali na sjednici DIK-a kada se raspravljalo o kandidaturi Spajića.

Mandić je rekao da je njegova matica Crna Gora.

“Kandidujem se da budem predsjednik Crne Gore, ja nju volim, iako neko pokušava da mi podmetne. Ovo je moja država, želim da sa pozicije prvog čovjeka države pronađem i ponudim građanima rješenja koja će pomiriti i prevazići jaz koji postoji među različitim nacionalnim zajednicama“, naveo je Mandić.

Na pitanje koje su to izjave koje mu, prema riječima iz predizbornog spota “leže na duši”, Mandić je rekao da žali “zbog nekih rečenica”.

On je kazao da žali zbog oštre retorike koja je, kako je istakao, bila u funckiji odbrane zajednice koju je predvodio i koja je doprinijela da ne dođe do zaoštravanja i sukoba u Crnoj Gori.

“Ono na šta sam ponosan, za razliku od Đukanovića – nisam zaplakao nijednu bošnjačku, crnogorsku, hrvatsku, albansku majku. Nisam nikome u Crnoj Gori uradio bilo šta što bi moglo nanijeti štetu tome i njegovoj porodici“, naveo je Mandić.

Na pitanje da li bi kao izdaju predsjednik Srbije Aleksandra Vučića doživio prihvatanje francusko-njemačkog plana za Kosovo, Mandić je rekao da vjeruje da Srbija neće dozvoliti to, ali da je drugo pitanje da li se to može zaustaviti.

On je rekao da ohrabruje Beograd i Prištinu da pronađu zajedničko rješenje za Kosovo koje bi bio najbolje za sve.

„Ne želim bilo kome da miješam u pregovaračku poziciju. Čvrsto vjerujem da Vučić neće srušiti Ustav Srbije, niti da će prekršiti ono na šta se zakleo. Nama je važno da se ta priča završi mirno, da se dođe do rješenja koje je održivo“, naveo je Mandić.

On je građanima poručio da su predsjedniči izbori prilika da realizuju ono što su započeli 2012. godine.

“Da kroz pomirenje prevaziđemo nekadašnje podjele. Možemo da okrenemo priču, prošlost ostavimo postrani i pogledamo naprijed”, poručio je Mandić.

Prema njgovim riječima, ima mnogo stvari oko kojih može zajednički da se radi.

“Put Crne Gore je da se otvaraju nova radna mjesta, da vratimo djecu iz inostranstva, ova zemlja može da bude bogata i srećna. To je program koji bih zastupao”, istakao je Mandić.

On je napomenuo da su ovlašćenja predsjednika skromna, ali da može uticati, insistirajući na konsenzusu, da se “okupljamo oko stvari koje znače budućnost za sve.

“Sa vjerom da će građani Crne Gore ovo prepoznati, očekujem da ishod zbora bude takav da najbolji pobijedi i da se pruži prilika novim ljudima da se završi posao koji smo negdje uspjšeno ostvarili 30. avgusta 2020. godine”, zaključio je Mandić.

Najčitanije

Pristupanje EU ključno za budućnost Jadransko-jonskog regiona

Podgorica, (MINA) - Regionalna saradnja, integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i...