fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKrivokapić: Manjinska vlada prevara, izbori najpoštenije rješenje

Krivokapić: Manjinska vlada prevara, izbori najpoštenije rješenje

Podgorica, (MINA) – Vanredni parlamentarni izbori, koji bi bili održani u maju, najpošteniji su način rješavanja političke krize u Crnoj Gori, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić i poručio da je manjinska vlada prevara.

Krivokapić je, na konferenciji za novinare, rekao da je predlog o formiranju manjinske vlade, koji je u ponedjeljak saopštila koalicija Crno na bijelo, za njega bio veliko iznenađenje.

On je kazao da je politička situacija turbulentna i da je to rezultat odnosa pojedinih političkih lidera koji, kako je naveo, misle da cijeli svijet zavisi od njih.

„Manjinska vlada je prevara. Ako bi pravili slikovit prikaz šta je to, onda je ta manjinska vlada iskazana i odnosom sa stavovima koje su vrlo precizno iskazali Drago Đurović, Stevan Džaković i Darko Pajović“, rekao je Krivokapić.

On je upitao zašto se to sada dešava baš sada, kada je najintenzivniji rad Vlade i Skupštine bio u decembru, kada su usvojeni svi značajni projekti koji su rezultirali i usvajanjem budžeta.

„Maske moraju da padnu do kraja. Spašće sve maske sa šminkom do 1. marta. Vidjećete ko je ko“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da ga intenzivno zovu članovi Socijalističke narodne partije koji tvrde da najmanje dva poslanika te stranke neće podržati „ovakvu prevaru“.

Prema njegovim riječima, postoje dva rješenja za izlazak iz krize.

„Da se u okviru postojeće vlade traži unapređenje njenog rada sa proširenjem broja ministarstava, uz uvažavanje unutrašnjeg i međunarodnog konteksta, a najpošteniji izlaz iz situacije su vanredni parlamentarni izbori u maju, sa lokalnim izborima“, naveo je Krivokapić.

Prema riječima Krivokapića, da bi Crna Gora krenula pravim putem mora da dođe do pričišćenja onih koji ne zaslužuju ni po čemu da učestvuju u kreiranju.

Na pitanje da li planira da osnuje partiju, Krivokapić je istakao da ne razmišlja o tome.

Govoreći da li će pokrenuti postupak razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, Krivokapić je rekao ne može da shvati da neko kaže „ja ću da imam probu sa manjinskom, a ako to ne bude, ja ostajem do 2024. godine“.

Krivokapić je, na pitanje da li razmišlja o pokretanju inicijative za raspuštanje Skupštine, kazao da bi to bilo nekorektno uraditi nakon izuzetnog rada tokom decembra.

Upitan da li ima podršku ministara, Krivokapić je naveo da do sada nije dobio nijedan otkaz.

„Liste koje su pojavljuju u medijima bilo bi kao da neko traži Maradonu da ostane kod njega, a on je vezan za svog trenera“, kazao je on.

Na pitanje do kada će čekati rasplet događaja, Krivokapić je naveo da je on već predložio model rekonstrukcije Vlade i da nije to prekinuo, kao i da želi da bude dio rješenja a ne problem.

„Dolazimo do najvišeg paradoksa – ovu inicijativu (manjinsku vladu) nijesu podnijeli oni koji su me najviše kritikovali, nego oni koji su me hvalili“, kazao je Krivokapić.

On je kazao da neki teoretičari tvrde da je neusvajanje budžeta pad vlade i dodao da bi logično onda bilo da je usvajanje budžeta povjerenje vladi.

Krivokapić je kazao da ključni ministri ne žele da budu u manjinskoj vladi ali da “svako ko smatra da mu je dobro negdje drugdje, ima pravo ličnog izbora“.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Krivokapić je rekao da je odgovorio na pismo patrijarha Porfirija i da je to pismo dostavljeno u ponedjeljak u Beogradsku patrijaršiju.

„Kada pogledate elemente našeg stava, onda je obrazloženje jednostavno – nema ništa što je sporno, radi se o detaljima koje bi svaki građanin prihvatio. Mi smo spremni da što prije potpišemo taj ugovor“, naveo je on.

Krivokapić je, upitan kako je reagovao na predlog formiranja manjinske vlade, kazao da je znao da se priprema nešto.

On je rekao da su Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović otišli u Sjedinjene Američke Države (SAD), a da su njemu javili dan prije puta.

„Ali kada neko želi da na takav način igra i vi morate da parirate“, kazao je Krivokapić.

On je rekao i da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić trenutno u SAD-u i da će razgovarati sa američkim zvaničnikom Gabrijelom Eskobarom.

Krivokapić je ponovio da neće podnijeti ostavku i rekao da je vlada bila više nego uspješna i da to govore njeni rezultati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije