fbpx
NaslovnicaCrna GoraZajednica Crnogoraca u Albaniji obilježila Dan državnosti

Zajednica Crnogoraca u Albaniji obilježila Dan državnosti

Podgorica, (MINA) – Zajednica Crnogoraca u Albaniji je, prigodnom konferencijom u Elbasanu, obilježila 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

Predsjednik Zajednice Marinko Ćulafić istakao je da je 13. jul najznačajniji datum u crnogorskoj istoriji, jer je na taj dan na Berlinskom Kongresu 1878. godine, Crna Gora dobila nezavisnost kao 27. država svijeta.

„Poslije Prvog svjetskog rata, 1918. godine, Crna Gora, iako je dala ogroman doprinos u ratu na strani saveznika, gubi svoju nezavisnost i postaje dio nove drzave Srba, Hrvata i Slovenaca, koja 1929. postaje Jugoslavija“, naveo je Ćulafić.

On je podsjetio da je 13. jula 1941. godine crnogorski narod prvi ustao protiv italijanskih okupatora u porobljenoj Evropi, i dao ključni doprinos u oslobođenju bratskih naroda Jugoslavije od fašizma-rekao je Ćulafić na konferenciji.

Kako je naveo, na sjednici AVNOJ-a 1943. u Jajcu, na kojoj je učestvovao i narodni heroj Albanije Vasil Šanto u ime Komunističke partije Albanije, postavljeni su novi temelji socialističke Jugoslavije „i Crna Gora je postala jedna od šest jedinica Jugoslavije”.

Ta odluka je, kazao je Ćulafić, potvrđena i na Narodno-antifašističkom kongresu Crne Gore, održanom u Kolašinu krajem 1944.

„Posebno ću naglasiti da je na tom kongresu učestvovao i moj djed Milovan Tatko Ćulafić, koji je obavljao najznačajnije funkcije u ratu i poslije rata u Crnoj Gori, sve do 1948. kada je stao na stranu Staljina, protiv Tita“, rekao je Ćulafić.

Prema njegovim riječima, pobjeda Crne Gore i Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu nad fašizmom, i dobijanje statusa Republike u okviru nove Jugoslavije, dovelo je i do konačnog povratka državnosti na referendumu 21. maja 2006. godine.

„Danas je Crna Gora stabilizujući faktor i lokomotiva evropskih integracija na Zapadnom Balkanu“, rekao je Ćulafić.

On je na konferenciji istakao veoma dobre odnose između crnogorskog i albanskog naroda i doprinos koji daju nacionalne manjine sa obje strane „i koje su most saradnje između Albanije i Crne Gore”.

„Albanski i crnogorski narod žive jedan pored drugoga vjekovima i milenijumima i imaju zajedničkog sveca, Svetog Vladimira, koji je veza među našim narodima. Sveti Vladimir je zaštitnik grada Elbasana ,a za današnju Crnu Goru je svetitelj i dukljanski knez“, dodao je Ćulafić.

On se zahvalio zvanicama na iskazanom poštovanju i prisustvu obilježavanja najznačajnijeg datuma crnogorskog naroda i crnogorske dijaspore svuda u svijetu.

Konferenciji su prisustvovali predsjednik Koalicije Makedonaca za evropske integracije i poslanik u albanskom parlamentu, Vasil Sterjovski, rektor Univerziteta u Elbasanu Skender Topi, mitropolit Elbasana, Špata i Libražda Andon Merdani, kao i potpredsjednik Demokratske Partije za Elbasan, Zamir Mužaći.

Najčitanije