fbpx
NaslovnicaCovid19Ublažene mjere, ukidaju se kovid potvrde

Ublažene mjere, ukidaju se kovid potvrde

Podgorica, (MINA) – Za ulazak u Crnu Goru od sjutra nije potrebna kovid potvrda, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, navodeći da je Vlada, usljed povoljnije epidemiološke situacije, dodatno ublažila mjere.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da, uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera i poštovanje dozvoljenog broja posjetilaca, kovid potvrda više nije potrebna ni za boravak u ustanovama kulture i ugostiteljskim objektima.

Galić je naveo da kovid potvrda više nije potrebna ni za boravak u objektima koji organizuju igre na sreću, sportskim objektima na otvorenom i u zatvorenom prostoru, fitnes centrima i teretanama, dječijim igraonicama.

“Kao ni za prisustvo i boravak na okupljanjima na zatvorenim javnim mjestima – javne priredbe, politički i privatni skupovi, proslave, žurke, svadbe i druge manifestacije”, kazao je Galić.

On je rekao da se povećava broj posjetilaca javnim priredbama i ostalim manifestacijama na otvorenom, sa 50 na 100.

Kako je naveo Galić, dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrane, uz prisustvo najviše do 100 osoba.

“Dozvoljava se organizacija zabavnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima – luna park, ringišpil, grupni treninzi, klizališta, uz prisustvo najviše do 100 osoba”, dodao je Galić.

On je naglasio da su posjete pacijentima u bolnicama i dalje zabranjene.

Kako je kazao Galić, izuzetak su posjete kovid pacijentima jednom sedmično uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

On je rekao da sve ostale mjere ostaju na snazi.

Galić je naveo da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 61 odsto u odnosu na prethodne dvije sedmice.

On je kazao da je i broj preminulih u posljednje dvije sedmice manji za oko 64 odsto u odnosu predhodne dvije nedelje.

“U posljednje dvije sedmice 90 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano”, naveo je Galić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vasilije Bojović osvojio stipendiju Univerziteta u Gracu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice Vasilije Bojović, osvojio...