fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbijena inicijativa za saslušanje Borovinić Bojović

Odbijena inicijativa za saslušanje Borovinić Bojović

Podgorica, (MINA) – Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje nije prihvatio inicijativu za konsultativno saslušanje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović u vezi sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa.

Za inicijativu, koju je podnijela poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, glasala su četiri člana Odbora, a četiri su bila uzdržana.

Sjednici nijesu prisustvovali predstavnici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata.

Vuksanović Stanković je nakon glasanja kazala da je inicijativa bila u interesu građana, a ne bilo koje političke partije.

“Ovdje je pitanje kako će građani razumjeti. Činjenica je da se nedolaskom na sjednicu štiti nesposobnost Borovinič Bojović, govori više od riječi”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je prethodno, obrazlažući inicijativu, ocijenila da se mjera ozbiljnosti i organizovanosti svake države, kao i kvalitetnog zdravstvenog sistema u njoj, ovih dana vidi i po tome da li je ta zemlja otpočela proces vakcinacije i u kojoj mjeri ga sprovodi.

“Crna Gora je među svega par evropskih država u kojima taj proces nije započeo, pa je zbog toga potrebno hitno saznati razloge za to, jer svjedočimo da svakog dana gubimo živote crnogorskih građana”, kazala Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da je nabavka vakcina “pitanje života i smrti” i da ministarka zdravlja i nadležni duguju odgovore u vezi sa tim.

Poslanik Ujedinjene Crne Gora Vladimir Dobričanin kazao je da je COVID 19 virus koji će pratiti čovječanstvo.

On je rekao da je Crna Gora prije pola godine među prvima krenula u priču o nabavci vakcina.

“Od 30. avgusta, kada je trebalo sve ovo realizovati, pa sve do izbora nove Vlade, prethodna Vlada, prethodni ministar, pomoćnici nijesu mrdnuli prstom. Njihovo nečinjenje je jednako zločinu prema građanima Crne Gore je”, kazao je Dobričanin.

On smatra da Borovinić Bojović nema objektivnu odgovornost i da se susrijeće sa posljedicama nerada, nebrige i nečinjenja kompletne bivše Vlade.

“Treba da dobijemo neke informacije, ali nedolazak kolega iz opozicije na sjednicu Odbora govori koliko su spremni na dijalog. Ako hoćemo da napravimo saslušanje, tu treba da budu i predstavnici opozicije”, ocijenio je Dobričanin.

On je rekao da treba vidjeti da li se mogu pozvati i predstavnici prethodnog ministarstva zdravlja.

Vuksanović Stanković je odgovorila da ona inicijativom za saslušanjem nije optužila Borovinić Bojović.

“Pozvala sam ministarku zdravlja da o okviru konsultativnog saslušanja odgovori na određena pitanja”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona smatra da se nesposobnost ovog Ministarstva ne može pravdati nečinjenjem prethodnog.

Predsjednik Odbora Srđan Pavićević apelovao na kolege iz opozicije da zaborave da su opozicija i da dođu na sjednicu tog tijela.

“Ako je opasnost za sve, onda je opasnost za sve, onda je njihova moralna obaveza da budu prisutni i na braniku domovine, i ovo je svojevrsni branik domovine”, poručio je Pavićević.

Najčitanije