fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrapović: Na stepen smo do vanrednog stanja

Hrapović: Na stepen smo do vanrednog stanja

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je mjerama koje je proglasilo Nacionalno tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti na stepen do vanrednog stanja, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći da je namjera da se preventivno djeluje, kako bi se odložio ulazak virusa u državu.

On je u emisiji Živa istina na Javnom servisu naveo da ukoliko budu produžene te mjere izbora neće biti.

Hrapović je kazao da u Crnoj Gori nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od korona virusa, ali da svi ipak moraju da budu oprezni, kako bi na pojavu zaraze odgovorili na pravi način.

“Crna Gora je mjerama koje je proglasilo Nacionalno tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti na stepen do vanrednog stanja”, rekao je Hrapović, prenosi Antena M.

Kako je rekao, učili su na iskustvima drugih, kako ne bi pravili njihove greške.

“Ne mora da znači da će te mjere biti 15 dana na snazi. Mi možemo, zavisno od situacije, donijeti druge mjere”, dodao je Hrapović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša naveo je da se o koronavirusu zna da je zarazaniji i smrtonosniji od gripa.

“Mi više testiramo i od Srbije, Albanije i Hrvatske po broju stanovnika. Tražimo revnosno virus, u skladu sa protokolima. U slučaju da ga otkrijemo to bi za nas bilo jako važno, kako se ne bi dogodila nekontrolisana epidemija kao u Italiji”, kazao je Mugoša.

Kako je naveo, situacija se u Evropi mijenja iz sata u sat.

“Činjenica je da je Kina odradila veliki posao, a Evropa je sada žarište”, naveo je Mugoša.

Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Višnja Orban upozorila je da nepostupanje po propisima, posebno prilikom ulaska u Crnu Goru iz zemalja zahvaćenih epidemijom, povlači krivičnu odgovornost.

“Molimo sve putnike koji dolaze u Crnu Goru da se pridržavaju uputstava i obavezno prijave ako su bili u određenim zemljama u kojima je epidemija. Krivična prijava predviđena je za svakog ko ne postupi po tim propisima”, kazala je Orban i navela da je predviđena i kazna zatvora od godinu, što je blaža kazna.

Najčitanije

Vasilije Bojović osvojio stipendiju Univerziteta u Gracu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice Vasilije Bojović, osvojio...