fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐeka: Vanredni izbori najpoštenije rješenje za izlazak iz krize

Đeka: Vanredni izbori najpoštenije rješenje za izlazak iz krize

Podgorica, (MINA) – Vanredni parlamentarni izbori su neminovnost, ali i najpoštenije rješenje za izlazak iz političke krize u kojoj se Crna Gora trenutno nalazi, ocijenio je poslanik Albanske koalicije „Jednoglasno“, Fatmir Đeka.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da je bojkot parlamenta legitimno političko sredstvo, ali da mu predstavnici Albanske koalicije ipak neće pribjegavati, jer taj vid borbe ne podržavaju Evropska unija (EU) i drugi zapadni partneri Crne Gore.

Đeka je naglasio da drugog puta osim dijaloga, na koji trenutno pozivaju skoro sve parlamentarne partije, nema.

“Tačnije, sve drugo je bespuće. Naša neposredna prošlost nam govori o nužnosti vođenja dijaloga i pregovora kako bi se došlo do kompromisa i dogovora. Samo onima koji su na to spremni pripada budućnost”, rekao je Đeka.

Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje rad aktuelne Vlade, on je naveo da je ona nastala kao rezultat složenih vanjskih i unutrašnjih okolnosti, u jednom kompleksnom političkom, ekonomskom i epidemiološkom trenutku.

“Naš je stav nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine bio da je ona svakako prelaznog karaktera i da nama tu nije mjesto”, dodao je Đeka.

Prema njegovim riječima, potvrdilo se da je tako, odnosno, kako je rekao, da sa njom nijesu zadovoljni ni oni koji su je glasali, dok joj ni najveći broj onih koji je i sada podržavaju ne daju prelaznu ocjenu.

“Za nas je u ovom trenutku najvažnije da je nastavljen prozapadni kurs Crne Gore i da se, nakon niza srljanja i nagovještaja loših rješenja, stanje u državi lagano stabilizuje. A vlade dolaze i odlaze”, kazao je Đeka.

On smatra da su vanredni izbori uvijek najpoštenije rješenje da se ovakva situacija prevlada na demokratski način, iako, kako je ocijenio, niko nije baš mnogo zainteresovan da ih uskoro bude.

“Postoji dosta modela i rješenja kako da se napravi neki bajpas do, na primjer, početka naredne godine, jer izbori su, ipak, neminovnost”, naveo je Đeka.

Upitan kako ocjenjuje položaj albanskog naroda danas u Crnoj Gori i odnos aktuelne Vlade prema manjinama uopšte, on je kazao da smatra da aktuelna vlada, ali i svaka druga, mora mnogo više pažnje posvećivati područjima gdje žive Albanci, jer su ona nepravedno najzaostalija.

“Takođe, pripadnici našeg naroda moraju mnogo više biti zastupljeni u državnim organima i institucijama, jer je to ustavna obaveza, ali i potreba”, rekao je Đeka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije