fbpx
NaslovnicaCovid19Od naredne sedmice u KCCG operacije malignih bolesnika

Od naredne sedmice u KCCG operacije malignih bolesnika

Podgorica, (MINA) – U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od naredne sedmice počeće operativni tretman malignih bolesnika, a operacije će biti obavljane po listi prioriteta, kazao je rukovodilac Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović.

On je podsjetio da su u KCCG od početka pandemije, operisali hitna stanja, odnosno maligne bolesnike koji krvare i koji su respiratorno kompromitovani, i one koji imaju znakove spleta crijeva.

„Danas smo donijeli odluku da iza nedjelje krenemo u operativni tretman malignih bolesnika“, rekao je Lazović.

Kako je naveo, direktor Hirurške klinike će sačiniti spisak svih malignih bolesnika koji su na listi čekanja za plastičnu, hirurgiju dojke, endokrinu, digestivnu i grudnu hirurgiju.

„Prvo idu oni bolesnici koji su prošli radio i hemioterapiju, i sada su u optimalnom vremenu za hirurško liječenje. Iza toga idu po prioritetu bolesnici sa težim malignim stanjima i oni za koje procijenimo da ne treba više da čekaju.

Na kraju će, kako je kazao, biti operisani oni bolesnici koji su „potpuno bezbjedni u toj varijanti čekanja od deset do 15 dana“.

Govoreći o pacijentima oboljelim od koronavirusa, Lazović je rekao da je u KCCG na Infektivnoj klinici trenutno 11 pacijenata, na Internoj dva, a četiri su na intenzivnoj njezi.

On je kazao da su danas otpuštena dva pacijenta, koja su negativna na koronavirus.

„Zdravstveno stanje pacijenata na Infekttivnoj i Internoj klinici je stabilno, a od četiri koji su intenzivnoj njezi tri su na respiratoru, na najnižem modu ventilacije. To u praksi znači da se spremaju za odvajanje sa mašine“, kazao je Lazović.

Kako je naveo, u nikšićkoj bolnici je šest pacijenata, svi su stabilnog stanja i niko nije na respiratoru.

„U barskoj bolnici danas smo otpustili dva, ostalo je njih deset, stabilnog zdravstvenog stanja, i sjutra se za otpust spremaju još tri“, kazao je Lazović.

U beranskoj bolnici su, kako je naveo, hospitalizovana četiri pacijenta, dobrog su zdravstvenog, a dva su u procesu testiranja i spremaju se za otpust.

Najčitanije