fbpx
NaslovnicaCrna GoraZajedničkim naporima sanirati posljedice krize

Zajedničkim naporima sanirati posljedice krize


Podgorica, (MINA) – Crna Gora će posvećenošću i zajedničkim naporima u borbi protiv koronavirusa uspjeti da sanira ekonomske i socijalne posljedice krize, kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović, dodajući da još nije vrijeme za opuštanje i da se savjeti struke moraju do kraja slušati.

On je kazao da su razmjere krize na globalnom nivou dramatične i da ih još nije moguće sagledati.

„Ova kriza je bila i biće veliko iskušenje za najrazvijenije zdravstvene, ekonomske i socijalne sisteme“, rekao je Simović na sjednici na kojoj poslanici razmatraju dosadašnje aktivnosti u vezi sa epidemijom COVID 19.

On je naveo da svi u Crnoj Gori mogu biti ponosni na ono što je do sada ostvareno, ali da još nije vrijeme za opuštanje i da se moraju do kraja poslušati savjeti struke.

“Siguran sam da ćemo sa istom posvećenošću i zajedničkim naporima cijelog društva, koje smo iskazali u borbi sa koronavirusa, uspjeti da saniramo socijalne i ekonomske posljedice krize i Crnu Goru vratimo na put ubrzanog rasta i razvoja”, rekao je Simović.

On je podsjetio da su od početka januara institucije zdravstvenog sistema, Institut za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvo zdravlja, preduzimali niz aktivnosti koje su u narednim mjesecima pokazale puni značaj i opravdanost.

Kako je rekao, posvećen, odgovoran i profesionalan odnos prema svim zadacima pokazali su pripadnici policije i vojske, kao i brojne komunalne službe koje su odgovorno izvršavale poslove.

“Brojne druge nadležne institucije, na čelu sa našim zdravstvenim timom ljekara i medicinskog osoblja, znanjem i požrtvovanošću pokazale su da su dorasle i najvećim izazovima”, kazao je Simović.

On je rekao da je bila presudno važna i iskazana zavidna svijest građana u poštovanju mjera koje je propisala struka.

“Ova struktura Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i operativih štabova, koje je Vlada organizovala kao odgovor na pandemiju koronavirusa, pokazala je efikasnost, posebno u uslovima kada je trebalo donositi hitne odluke”, kazao je Simović.

Kako je dodao, od početka krize Vlada je sve resurse stavila u funkciju očuvanja zdravlja i života građana.

“Ovo je vrijeme u kojem se zajedno moramo boriti za zdravlje i život svakog građanina, kao i da sačuvamo svako radno mjesto i očuvamo svaki biznis”, poručio je Simović.

On je istakao da je Crna Gora snažnu podršku dobila od međunarodnih partnera, evropskih i evroatlanskih, organizacija iz sistema Ujedinjenih nacija, kao i brojnih zemlja koje su i same teško pogođene krizom.

“U cijelom ovom procesu mediji su pokazali kreativnost, razumijevanje i odoljeli su senzacionalizmu”, kazao je Simović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je pandemija pokazala sposobnost države da efikasno upravlja svim službama, a zdravstveni sistem da je spreman, iako se to do sad nije toliko primjećivalo.

Pandemija je, kako je istakao, pokazala najbolju Crnu Goru.

Crna Gora, kako je naveo, pokazala da je zdravlje građana prioritet i sve resurse stavila je u službu tog cilja koji nema alternativu.

„Sadašnji rezultati, rezultat su učinka zdravstvenog sistema, koji od pojave virusa predano radi na pripremi odgovora“, kazao je Hrapović.

On je naveo da je Crna Gora u prvih 80 dana uspješno uspjela da odloži importaciju novog koronavirusa i da ona bude posljednja država u koju su „uselio“ koronavirus.

„Solidarnost i odgovornost koju su pokazali građani vrijedni su svakog divljenja“, rekao je Hrapović.

On je zahvalio građanima na poštovanju mjera, navodeći da je upravo to doprinijelo uspješnom odgovoru na koronavirus.

„Svako vrijeme ima svoje heroje, a heroji ovog našeg doba su zdravstveni radnici i njima danas izražavam posebnu naklonost i zahvalnost“, poručio je Hrapović.

On je dodao da se, iako se vodi uspješna borba, pobjeda nad koronavirusom ne može još proglasiti.

Hrapović je još jednom apelovao na sve da razumnim ponašanjem doprinesu tome kako bi kao pobjednici izašli iz ove situacije.

Najčitanije

policija

Za 24 sata 15 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 15 saobraćajnih...