fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa šest mjeseci 34 kazne zatvora zbog nasilja u porodici

Za šest mjeseci 34 kazne zatvora zbog nasilja u porodici

Podgorica, (MINA) – Sudovi za prekršaje izrekli su u prvoj polovini ove godine, u predmetima iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, 208 novčanih i 34 kazne zatvora, kao i 109 uslovnih osuda.

Portparolka Višeg suda za prekršaje Maja Živaljević saopštila je da su sudovi u prvoj polovini ove godine imali ukupno u radu 1.381 predmet iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

„Sud za prekršaje u Podgorici je imao 823 predmeta u radu, Sud za prekršaje u Budvi 369 i Sud za prekršaje u Bijelom Polju 184“, navela je Živaljević.

Kako je rekla, ukupno je završeno 637 predmeta ili 46,13 odsto, od čega u Sudu za prekršaje u Podgorici 273, u Sudu za prekršaje u Budvi 234 i Sudu za prekršaje u Bijelom Polju 130.

„Ti predmeti su završeni na način što je izrečeno 208 novčanih kazni, 34 kazne zatvora, 109 uslovnih osuda, 58 opomena i četiri vaspitne mjere“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Višeg suda za prekršaje.

Živaljević je kazala da je u šest predmeta odbačen zahtjev, u 53 obustavljen postupak, u 136 donijeta oslobađajuća odluka, dok je 29 predmeta riješeno na drugi način.

Ona je rekla da su, takođe, izrečene ukupno 284 zaštitne mjere.

Živaljević je navela da je izrečeno 39 mjera udaljenje iz stana ili drugog prostora za stanovanje, 95 zabrana približavanja i 111 zabrana uznemiravanja i uhođenja.

Sudovi za prekršaje su, kako je dodala, izrekli 39 ostalih zaštitnih mjera – liječenje od zavisnosti, psihijatrisko liječenje, oduzimanje predmeta.

„U istom periodu Viši sud za prekršaje je imao ukupno u radu 67 predmeta u postupku po žalbi iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, pri čemu je na polovini godine bilo riješeno 60 predmeta ili 89,55 odsto“, kaže se u saopštenju.

Živaljević je rekla da su riješeni predmeti završeni na način što je u tri predmeta žalba odbačena, u 36 potvrđena prvostepena odluka, a u 14 ukinuta prvostepana odluka.

Ona je kazala da je u šest predmeta preinačena prvostepena odluka, dok je jedan riješen na drugi način.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije