fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGutijereš apeluje na Putina da zaustavi svoje trupe

Gutijereš apeluje na Putina da zaustavi svoje trupe


Njujork, (MINA) – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na predsjednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi svoje trupe, rekavši da je ruski napad na Ukrajinu bio „najtužniji trenutak“ u njegovom petogodišnjem mandatu.

„U ime čovječanstva, vratite svoje trupe u Rusiju“, rekao je Gutereš otvarajući hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN rano jutros, u vrijeme kada je pokrenut ruski napad na Ukrajinu, prenosi TVN1.

Reporterka N1 javlja da je potpuno zakrčen put na izlazu iz Kijeva, jer građani masovno odlaze iz tog grada.

Čelnica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, rekla je da će Evropska unija osigurati da Moskva odgovara zbog neopravdanog napada na Ukrajinu.

“U ovim mračnim satima naše su misli s Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i djecom dok se suočavaju s ničim izazvanim napadom i strahuju za svoje živote”, poručila je na Tviteru.

“Kremlj će odgovarati”, dodala je Fon der Lajen.

Njemački kancelar Olaf Šolc kazao je da je ruski napad na Ukrajinu grubo kršenje međunarodnog prava ističući da Rusija mora odmah prekinuti s vojnom operacijom.

“Ovo je užasan dan za Ukrajinu i mračni dan za Evropu”, napisao je Šolc u saopštenju.

Britanski premijer Boris Džonson napisao je u tvitu da je zgožen događajima u Ukrajini i da je telefonski razgovarao s ukrajinskim predsednikom o sledećim koracima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije