fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 45 USD, podstaknute najavom efikasne vakcine protiv Covid-19 i neočekivano velikim padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,02 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,63 USD. U utorak je zaključila trgovinu u plusu 1,21 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se u srijedu trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 42,32 USD. U utorak je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u plusu 1,07 USD.

Trgovce je ponijela nada da bi svijet uskoro mogao dobiti vakcinu protiv Covid-19, koja je potisnula u drugi plan zabrinutost zbog pada potražnje pod uticajem protivpandemijskih mjera.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njemačka biotehnološka firma BioNTech objavile su u ponedjeljak da je njihova potencijalna vakcina protiv Covid-19 spriječila zarazu kod 90 odsto ispitanika, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

“Ovosedmična vijest o vakcini protiv koronavirusa bila je ohrabrujuća i, paralelno s talasom kupovina, snažno je podržala cijene nafte u ponedjeljak i utorak”, rekao je Giovanni Staunovo iz švajcarske banke UBS.

Banka je ujedno upozorila da bi kratkoročno na cijene mogle uticati mjere blokade u Evropi i obnovljena proizvodnja u Libiji, ali bi do kraja naredne godine trebalo da dostignu 60 USD, pod pretpostavkom da proizvođači nastave ograničavati snabdjevanje.

Uzlazni trend podržava i izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao da su zalihe sirove nafte prošle sedmice pale 5,1 milion barela. Analitičari su očekivali da će se smanjiti nešto manje od milion barela.

Izgledi za potražnju ipak su sumorni, s obzirom na obnovljena ograničenja kretanja u Evropi i SAD-u zbog naglog širenja koronavirusa.

“Budući da je potražnja za naftom u minusu u odnosu na ponudu, nema opravdanja za održavanje aktuelnog nivoa cijena u kratkoročnoj perspektivi”, smatra Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 41,72 USD, te porasla 1,75 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Ministarstvo unutrašnjih poslova, birački spisak, danijel živković, izbori, podgorica

MUP: Birači čija je imena dostavio Živković upisani prije decembra 2020. godine

 Podgorica, (MINA) – Birači čija je imena dostavio predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković,...