fbpx
NaslovnicaCrna GoraZeković: Izabrati legitimnog i nezavisnog VDT-a

Zeković: Izabrati legitimnog i nezavisnog VDT-a

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je neophodan legitimni i nezavisni vrhovni državni tužilac (VDT), poručio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković, navodeći da članovi Tužilačkog savjeta (TS) treba da uvaže upozorenje iz Evropske komisije (EK) i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi.

On je kazao da je kvalifikovana većina za izbor VDT-a upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti buduća, ne mogu sa natpolovičnom većinom birati VDT-a, i da je neophodno da on ima šire povjerenje.

“Očekujemo da će članovi TS-a uvažiti upozorenje iz EK i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, i da se neće ići u dezavuisanje Ustava, već da ćemo konačno dobiti legitimnog i nezavisnog VDT-a, kakav je neophodan Crnoj Gori”, naveo je Zeković.

On je rekao da više puta ponovljeno upozorenje Evropske unije (EU), upućeno i od šefice misije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, još jednom potvrđuje utemeljenost kritika SDP-a.

Zeković je kazao da neusvajanje preporuka Venecijanske komisije (VK) stvara rizik od politizacije TS-a i da je neophodnost promjena u Tužilaštvu zloupotrijebljena i iskorišćena za normativno nazadovanje koje omogućava političku kontrolu.

“Podsjećamo da je SDP mjesecima insistirao, a što je (Aleksa) Bečić uporno odbijao, na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, kako bi dobili novog VDT-a koji bi imao legitimitet kvalifikovane većine u Skupštini”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da bi VDT sa takvim legitimitetom unaprijedio rad ključne istitucije za vladavinu prava i proces integracija u EU.

“Izmjene zakona koje omogućavaju mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavljaju i iz EU i VK, neophodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje”, poručio je Zeković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije