fbpx
NaslovnicaCrna GoraUnaprjeđenje bezbjednosti na putevima i smanjenje nesreća 

Unaprjeđenje bezbjednosti na putevima i smanjenje nesreća 


Podgorica, (MINA) – Realizacijom projekta Procjena putne bezbjednosti unaprijediće se bezbjednost na putevima u Crnoj Gori i doprinijeti smanjenju broja saobraćajnih nesreća, ocijenjeno je na drugom sastanku Nadzornog Odbora tog projekta.

Sastanak Nadzornog Odbora projekta, koji ima za cilj sprovođenje procjene bezbjednosti na putnoj mreži Crne Gore, dužine 1.853 kilometara, održan je danas u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Na sastanku Nadzornog odbora, tijela koje je formirano u cilju nadgledanja i ocjene uspješnosti sprovođenja, sagledavanja, diskusije i odobravanja izvještaja o napretku projekta, razgovarano je o napretku projekta i predstojećim aktivnostima.

“Ugovor o realizaciji projekta Procjena putne bezbjednosti potpisan je sa kompanijom IMC Worldwide Limited iz Velike Britanije, u konzorcijumu sa COWI A/S iz Danske i AF-Cityplans.r.o. iz Češke”, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Ukupna vrijednost ugovora je 470 hiljada EUR, od čega finansiranje EU čini 85 odsto, a nacionalno ko-finansiranje 15 odsto.

Korisnik projekta je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odnosno Uprava za saobraćaj kao krajnji korisnik.

Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i sa rokom za implementaciju do novembra 2019. godine.

“U okviru prve faze mapiranje rizika djelova puta u skladu sa Međunarodnim programom procjene puteva (iRAP ) po kojem se ovaj projekat sprovodi – do sada je 40 odsto putne mreže već analazirano nakon čega slijedi faza obrade prikupljenih podataka, a koja uzima u obzir i protok saobracaja kao i podatke o saobraćajnim nesrećama”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, jedna od aktivnosti projekta je i obuka za zaposlene Uprave za policiju, Uprave za saobraćaj i Ministarstva saobraćaja i pomorstva u cilju prenosa znanja iz oblasti putne bezbjednosti, a do sada jedna obuka je uspješno završena.

Predstavnica Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fonodve Danijela Kapa istakla je značaj projekta čijom realizacijom će se unaprijediti bezbjednost na putevima kao i doprinijeti smanjenju broja saobraćajnih nesreća.

Najčitanije

Maslinijada planirana za 23. i 24. novembar

Bar, (MINA-BUSINESS) – Maslinijada – Stari Bar, najznačajnija poljoprivredno-turistička manifestacija, planirana je u okviru...