fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadovanić: Ustavni sud da poništi odluku DIK-a

Radovanić: Ustavni sud da poništi odluku DIK-a

Podgorica, (MINA) – Koalicija Crno na bijelo pozvala je Ustavni sud da urgentno reaguje i poništi odluku Državne izborne komisije (DIK) kojom se uskraćuje biračko pravo oboljelima od kovid19 koji su hospitalizovani i osobama u karantinu van mjesta prebivališta.

Kandidat za poslanika koalicije Crno na bijelo Mileta Radovanić pozvao je i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da stane u zaštitu građana kojima su tom odlukom, kako je kazao, prekršena osnovna prava.

“Pozivamo Ustavni sud da reaguje urgentno, jer to zahtijeva situacija i poništi sramnu odluku koja diskriminiše osnovna ljudska prava”, navodi se u reagovanju Radovanića.

On je ocijenio skandaloznom izjavu portparola DIK-a Mersudina Dautovića koji je kazao da su u DIK-u svjesni da uskraćenje biračkog prava oboljelima od kovid19 koji su hospilizovani i osobama u karantinu van mjesta prebivališta nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravom, ali da je zbog epidemiološkog rizika morala biti donijeta takva odluka.

„Skandalozno zvuči činjenica da je portparol jedne državne institucije danas javno rekao da je donijeta odluku kojom će se svjesno prekršiti Ustav“, kazao je Radovanić.

Kako je naveo, kada se izbori već organizuju u ovakvim okolnostima, „nevjerovatno zvuči da DIK, očigledno po nalogu Demokratske partije socijalista (DPS), želi učiniti sve kako bi izbora došlo, pa čak i po cijenu gaženja Ustava”.

Prema riječima Radovanića, smjernice i uputstva DIK-a odnose se na držanje distance, nošenje maski i pranja ruku, a na taj dokument se čekalo više od mjesec.

“Dakle, neko iz DIK se ovdje poigrava sa zdravim razumom građana, jer ispada kao da oni nama poklanjaju biračko pravo, pa nam ga onda mogu i uskratiti”, kazao je Radovanić.

Po tome se, tvrdi Radovanić, vidi da se izradi tog dokumenta uopšte nije prišlo temeljno i sa ciljem očuvanja javnog zdravlja.

On je kazao da je ovo jedini zabilježeni slučaj u Evropi da državna institucija najavljuje kršenje Ustava.

„Sada je jasno da DIK i Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) sinhronizovano rade u korist DPS-a. Smatramo da je ova sramna odluka zapravo posljedica cjelokupne zbrke, koja je nastala pokušajem da se izbori organizuju u ovakvom ambijentu”, rekao je Radovanić.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...