fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrioritet jačanje kadrovskih kapaciteta u CIRT-u

Prioritet jačanje kadrovskih kapaciteta u CIRT-u

Podgorica, (MINA) – Stalno jačanje kadrovskih kapaciteta usavršavanjem zaposlenih u Nacionalnom centru za odgovor na računarsko-bezbjednosne incidente (CIRT) i budućoj Agenciji sa sajber bezbjednost prioritet je Crne Gore, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Maraš i generalni direktor za infrastrukturu i informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović su razgovarali sa predstavnicima američke Agencije za sajber bezbjednost (CISA) i Biroa za sajber prostor i digitalnu politiku (CDP).

Navodi se da je Dukaj upoznao sagovornike o rezultatima rada i napretku Crne Gore u jačanju sajberotpornosti, a poseban akcenat sastanka bio je na uspostavljanju međusobne razmjene informacija o prijetnjama.

„Crna Gora, uz pomoć svojih međunarodnih partnera želi da, kao punopravna članica NATO-a, aktivno doprinosi kolektivnoj bezbjednosti i zato je naš prioritet permanentno jačanje kadrovskih kapaciteta kroz usavršavanje zaposlenih u Vladinom CIRT-u i budućoj Agenciji sa sajber bezbjednost“, naveo je Dukaj.

Iz Ministarstva javne uprave su kazali je Dukaj dobio uvjeravanja da će biti sprovedeni različiti modaliteti usavršavanja crnogorskih predstavnika kroz različite programe Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da je na sastanku iskazano zadovoljstvo crnogorske i američke strane kvalitetom dosadašnje saradnje, kao i da su razmotreni načini za proširenje saradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije