fbpx
NaslovnicaCrna GoraPorodica Klapuh 32 godine bez pravde i dostojanstvenog groba

Porodica Klapuh 32 godine bez pravde i dostojanstvenog groba

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da omogući sahranu posmrtnih ostataka porodice Klapuh na dostojanstven način, o trošku države i sa državnim počastima na mjestu koje odredi porodica, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Iz te nevladine organizacije su podsjetili da se danas navršavaju 32 godine od ratnog zločina ubistva izbjeglica iz Bosne i Hercegovine (BiH), Hasana, Feride i Sene Klapuh, koji su 6. jula 1992. godine izvršili pripadnici Vojske Republike Srpske (RS) u Plužinama.

“Iako je to bio prvi pravosnažno presuđen ratni zločin u Crnoj Gori još 1996. godine, a možda i prvi u regionu, samo jedan od petorice osuđenih je izdržavao zatvorsku kaznu”, naveli su iz HRA.

Kako su dodali, jedan od osuđenih je preminuo, a ostala trojica zločinaca su našla utočište u Republici Srpskoj.

Iz HRA su ocijenili da je neophodno da Bosna i Hercegovina preduzme krivično gonjenje Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Zorana Simovića, koji se nalaze na njenoj teritoriji.

Opština Nikšić je 1992. godine sahranila Hasana, Feridu i Senu Klapuh na privremenom groblju kod Trebjese bez ikakvog grobnog obilježja.

“Iako je Ministarstvo pravde obavijestilo HRA u decembru prošle godine da je spremno da uz podršku BiH organizuje ekshumaciju to se još nije dogodilo”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da podržavaju apel građanskog aktiviste Aleksandra Saše Zekovića da Crna Gora omogući sahranu posmrtnih ostataka porodice Klapuh na dostojanstven način, o trošku države i sa državnim počastima na mjestu koje odredi porodica.

Hasana Klapuha, njegovu suprugu Feridu i kćerku Senu ubili su u Plužinama, 6. jula 1992, četvorica pripadnika odreda “Dragan Nikolić” Vojske RS.

Za to ubistvo, kvalifikovano kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u Crnoj Gori su pravosnažno osuđeni Janko Janjić, Radomir Kovač, Zoran Simović i Zoran Vuković na po 20 godina zatvora.

Njihov pomagač, Vidoje Golubović, osuđen je na osam mjeseci, zbog neprijavljivanja krivičnog djela i izvršilaca i jedini je izdržao izrečenu kaznu, dok je ostalima suđeno u odsustvu jer su bili u bjekstvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda Crvene zvezde u Parizu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Crvene zvezde pobijedili su večeras u gostima ekipu Pariza 80:77,...