fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopa: Povući izmjene Zakona o predsjedniku

Popa: Povući izmjene Zakona o predsjedniku

Podgorica, (MINA) – Svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno preduzeti radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i povući izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Ona je istakla da je od ključnog značaja da svi u Crnoj Gori pokažu maksimalnu suzdržanost i uzdrže se od daljih provokativnih radnji.

Popa je na Tviteru napisala da je Crna Gora propustila još jednu priliku da imenuje sudije Ustavnog suda i okonča dugogodišnju institucionalnu krizu.

“Potpuno funkcionalan Ustavni sud u Crnoj Gori, s kompetentnim članovima u sastavu, ključan je za državu da zaštiti osnovna prava svojih građana i da napreduje na evropskom putu”, kazala je Popa.

Ona smatra da je potrebno je bez odlaganja sprovesti novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije.

“Skupštinsko glasanje za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku protivi se preporuci Venecijanske komisije da se zakon ne usvoji, sve dok Ustavni sud ne postane u potpunosti operativan i bude u poziciji da ocjenjuje njegovu ustavnost nakon usvajanja”, istakla je Popa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije