fbpx
NaslovnicaCrna GoraPompeo: Crna Gora je za SAD prijatelj i važan partner

Pompeo: Crna Gora je za SAD prijatelj i važan partner

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nije samo prijatelj Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), već i važan partner koji poštuje svoje obaveze u suočavanju sa velikim brojem različitih opasnosti po regionalnu i globalnu sigurnost, poručio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.

On je crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, u ime predsjednika SAD Donalda Trampa, uputio pismo zahvalnosti za telegram saučešća povodom žrtava izazvanih pandemijom novog koronavirusa.

“Kao prvi državni sekretar SAD koji je posjetio Vašu zemlju, osjećam naročito snažnu povezanost sa Crnom Gorom i nadam se da ćete Vi i narod Crne Gore prihvatiti naše molitve i našu podršku u ovim teškim vremenima“, naveo je Pompeo.

On je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, kazao da SAD najiskrenije cijene pomoć Vlade Crne Gore u povratku američkih državljana u svoju zemlju.

„Omogućili ste da se gotovo 100 državljana SAD sa zakonitim stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori bezbjedno vrati svojim domovima i porodicama“, istakao je Pompeo.

Prema njegovim riječima, saveznici jedni drugima pomažu kada nastupi vrijeme potrebe.

„Stoga ponosno prilažemo 300 hiljada USD u zdravstenoj pomoći i 15 hiljada USD u medicinskoj opremi za borbu protiv epidemije COVID-19 u Crnoj Gori“, kazao je Pompeo.

On je dodao da ta nova pomoć učvršćuje dugoročno investiranje SAD u Crnoj Gori, koje ukupno iznosi više od 332 miliona USD i uključuje više od milion USD za zdravstvo.

„Takođe nam je veliko zadovoljstvo što smo svjedoci da američke firme aktivno pojačavaju aktivnosti kojima pomažu Crnoj Gori u zdravstvenom sektoru“, rekao je Pompeo.

Kako je naveo, stara izreka kaže da kada se nađeš u krizi saznaš ko su ti prijatelji.

„Crna Gora nije samo prijatelj Sjedinjenim Američkim Državama, već i važan partner koji poštuje svoje obaveze u suočavanju sa velikim brojem različitih opasnosti po regionalnu i globalnu sigurnost“, istakao je Pompeo.

On je kazao da se raduje produbljivanju partnerstva između SAD i Crne Gore „u zajedničkom djelovanju sa ciljem da se pobijedi COVID-19 i povrati bezbjednost i prosperitet za naše narode“.

Najčitanije