fbpx
NaslovnicaCrna GoraObjavljen konkurs za upis u srednje škole

Objavljen konkurs za upis u srednje škole

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) objavilo je danas konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole, za preko deset hiljada upisnih mjesta.

Iz tog Vladinog resora rekli su da je u školskoj 2023/2024. godini osnovnu školu završilo 8.032 učenika, od čega su 303 učenika osnovnu školu završila na albanskom jeziku.

Navodi se da je osnovnu školu u privatnim školama na engleskom jeziku završilo 35 učenika i na ruskom 34 učenika.

„Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole oglašeno je ukupno 10.038 upisnih mjesta, od čega je na programima gimnazijskog obrazovanja 2.618 upisnih mjesta“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je na obrazovnim programima stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem trajanju 4.886 upisnih mjesta.

„Na obrazovnim programima stručnog obrazovanja u trogodišnjem trajanju 2.338 mjesta i na obrazovnim programima iz oblasti muzičke i likovne umjetnosti je 196 mjesta“, rekli su iz MPNI.

Oni su kazali da je za učenike koji se obrazuju na albanskom jeziku broj upisnih mjesta 392, i to u Ulcinju 238, u Tuzima 98 i u Plavu 56.

Iz MPNI su naveli da se prijava na konkurs podnosi elektronski na adresu www.upisi.edu.me i to 24, 25. i 26. juna 2024. i 27. juna, do 15 sati.

Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije