fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Izostali rezultati u oduzimanju imovine

Marković: Izostali rezultati u oduzimanju imovine

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori izostali su rezultati u oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću i napredak u toj oblasti je nedovoljan, ocijenio je vrhovni državni tužilac Milorad Marković i pozvao institucije da budu aktivne u uspostavljanju funkcionalnog sistema oduzimanja imovine.

Marković je, na konferenciji Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – primjena nacionalnih i međunarodnih standarda i sudske prakse, koju je organizovao AIRE centar, rekao da je istrajnost na potenciranju te teme ključna.

“Jer je napredak u oblasti oduzimanju imovinske koristi nedovoljan, a rezultati su izostali, uz izuzetak pojedinih segmenata, kao što je rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u dijelu vođenja finasijskih istraga i privremenog oduzimanja imovinske koristi“, rekao je Marković.

On je pozvao na reakciju i aktivnost relevantnih državnih institucija.

„Kako bi konačno napravili jasne i planirane korake uspostavljanja funkcionalnog i efikasnog sistema oduzimanja imovinske koristi“, dodao je Marković.

Kako je naveo, taj sistem obuhvata i upravljanje i ponovnu upotrebu oduzete imovinske koristi.

Marković je kazao da je u toj oblasti neophodan strateški pristup i zaokruživanje sistema oduzimanja imovinske koristi.

„Ovakav pristup podrazumijeva izradu strategije oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću kao opredjeljenju pune posvećenosti i na kvalitetnoj analizi zasnovanom planiranju modela, ali i zakonodavnog okvira i uspostavljanju/jačanju institucija koje će taj sistem činiti“, rekao je Marković.

On je naveo da je, iz perspektive Državnog tužilaštva, postojeće zakonsko rješenje zrelo za revidiranje, što je Crnoj Gori preporučeno u okviru poglavlja 23 pregovaračkog procesa za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

Marković je kazao da bi strateški pristup bio odgovor na jedan opštedruštveni konsenzus da se suprostavi organizovanom kriminalu i korupciji.

„A koji u konkretnom sublimira konsenzus političkih subjekata u dijelu donošenja zakonskih rješenja i svih institucija koje treba da primjenjuju ta zakonska rješenja u praksi“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, još se čeka takav strateški i sistemski odgovor.

Marković je pozvao Ministarstvo pravde da na studiozan i sveobuhvatan način pristupi tom pitanju.

„Bez uslovljene užurbanosti, i postavi osnove za implementaciju efikasnog i djelotvornog sistema oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, njenim upravljanjem i ponovnom upotrebom u društvene svrhe i svrhu dalje borbe protiv najtežih vidova kriminala“, dodao je Marković.

On je naglasio da građani zaslužuju da im se vrati ono što im je kriminalom oduzeto.

On je, govoreći o radu Državnog tužilaštva, rekao da su rezultati finansijskih istraga u najvećoj mjeri očekivani, u dijelu postupanja SDT-a, pa su u radu tog tužilaštva u najvećoj mjeri i prisutni.

„Nedostatatak proaktivnosti je prisutan na nivou viših državnih tužilaštava, ali je izrazit na nivou osnovnih državnih tužilaštava“, istakao je Marković.

Kako je kazao, u procesu je izrada uputstva za vođenje finasijskih istraga koje će sadržati i priručnik postupanja u cilju efikasnijih finansijskih istraga.

„To uputstvo će u skorijem roku biti upućeno svim tužilaštvima sa očekivanjem proaktivnog djelovanja kada govorimo o pokretanju finasijskih istraga“, rekao je Marković.

On je dodao da se izazovi ogledaju u neadekvatnosti uslova u kojima tužiteljke i tužioci rade, što se odnosi i na cjelokupno pravosuđe.

Prema riječima Markovića, to dalje uslovljava nedostatak ljudskih resursa, jačanje stručnih kapaciteta i njihovih kompetencija.

On je naveo da očekuju stvaranje adekvatnih uslova.

„Jasno je da je za ovu oblast, kao i za druge specifične oblasti, potrebna specijalizacija znanja ali i institucionalna ili organizaciona specijalizacija, naročito u dijelu nadležnosti SDT-a, kojom bi se podigao i stepen odgovornosti za rezultate u ovoj oblasti“, rekao je Marković.

On je naglasio da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, pa i oduzimanje imovinske koristi, nije eksluzivitet državnog tužilaštva, već dio odgovornosti koju u sistemu dijeli sa Upravom policije i drugim državnim organima i sudom.

On je rekao da tužilaštvo očekuje unapređenje kapaciteta i proaktivnost na strani policije, ali i sudski epilog tih postupaka.

Marković je poručio da želi da današnji skup podstakne konkretne aktivnosti i dobra rješenja u pravcu uspostavljanja sistema oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnom djelatnošću, a time i još jači odgovor državnih organa na organizovani kriminal i korupciju u Crnoj Gori.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Don Meken rekla je da je oduzimanje imovine jedan od ključnih elemenata koji remeti funkcionisanje kriminalnih grupa.

„Jeste ostvaren zanačajan napredak, ubrzani su i pojačani napori, ali ostalo je još puno izazova. Nivoi oduzimanja imovine u Crnoj Gori i regionu ostaju niski“, rekla je Meken.

Ona je naglasila da su međunarodni standardi i regionalna saradnja presudni za pojačanje aktivnosti na oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Meken je istakla da je oduzimanje imovine ključno za dugoročnu brobu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„I pokazuje građanima da su institucije spremne da izvedu kriminalce pred lice pravde“, dodala je Meken.

Ona je poručila da je Velika Britanija sprema da podrži Crnu Goru na tom putu.

„Obezbjeđujemo operativnu i podršku u izgradnji kapaciteta i trudimo se da unaprijedimo sistem kako bismo imali djelotvornija krivična gonjenja i osuđivanje kriminalaca“, istakla je Meken.

Ona je kazala da je AIRE centar okupio preko 500 predstavnika sudstva, tužilaca i svih koji rade na tom pitanju iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

„Te aktivnosti dovele su do osnivanja platforme za oduzimanje imovine steče kriminalom koja praktičarima daje mogućnost da razmjenjuju informacije za te aktivnosti“, rekla je Meken.

Direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra Biljana Brejtvejt rekla je da su djelotovorne mjere za oduzimanje imovine od ključnoj značaja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje su vrlo teške za sprovođenje i predstavljaju izazov.

Ona je navela da organizovane kriminalne grupe dobro su povezane i sarađuju.

„Tako da smo mi posljednjih godina radili na tome da pomognemo jačanje saradnje institucija koje se bore protiv kriminala“, rekla je Brejtvejt.

Ona je kazala da je kruna njhovog rada mreža stručnjaka u oblasti oduzimanja imovinske koristi.

„Mi ćemo se, bez obzira na završetke projekata, truditi da tu mrežu dalje jačamo i podstičemo saradnju, jer se pokazala kao vrlo korisna među profesionalcima“, rekla je Brejtvejt.

Ona je najavila novi projekat koji će AIRE sprovoditi u Crnoj Gori, a koji će biti fokusiran na jačanje kapaciteta institucija u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Mi smo svim institucijama u Crnoj Gori koje su posvećene tome na raspolaganju“, poručila je Brejtvejt.

Ona je dodala da su ponosni na saradnju sa tužilaštvom, Vrhovnim i Ustavnim sudom, Ombusmanom, Centrom za obuku tužilaca i sudija i poručila da će ta saradnja biti nastavljena.

„Zahvaljujući podršci Vlade, mi smo postali jedan od važnih partnera crnogorskih institucija u reformi pravosuđa, drago nam je da to tako ostaje, otvoreni smo za saradnju“, zaključila je Brejtvejt.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije