fbpx
17.9 C
Podgorica
October 1, 2022.
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSAD: Konsultujemo se sa Crnom Gorom o sajber napadima

SAD: Konsultujemo se sa Crnom Gorom o sajber napadima


Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) razmatraju kako najbolje da odgovore na bilo koji zahtjev za podršku, koji bi Vlada Crne Gore mogla da uputi, kazali su za Glas Amerike iz Stejt departmenta povodom učestalih sajber napada na vladinu infrastrukturu.

“Upoznati smo sa incidentom i u konsultacijama smo sa crnogorskom vladom”, ističe se u reagovanju neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Spremnost da pomogne crnogorskim vlastima prošle sedmice izrazio i NATO.

Crna Gora je od 20. avgusta izložena najvećem sajber napadu, koji i dalje traje, a vrijednost virusa kojim je napadnut informatički sistem Vlade na dark vebu iznosi od 100 hiljada do 2,5 miliona dolara.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da Crna Gora ima ogromnu podršku partnera u borbi sa sajber napadom i zahvalio je službama Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Francuske.

Zbog sajber napada, prošle nedelje je zasijedalo i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je formiranje operativnog tima da bi se djelovalo preventivno i dodao da će Crna Gora tražiti ekspertsku pomoć međunarodnih partnera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...