fbpx
NaslovnicaCrna GoraCDT: Izborni dan da bude miran i zakonit

CDT: Izborni dan da bude miran i zakonit

Podgorica, (MINA) – Ključni interes organa za sprovođenje izbora mora biti zakonit i fer izborni dan, poručili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i pozvali te organe da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

Iz te nevladine organizacije (NVO) pozvali su liste koje učestvuju sjutra na izborima u Podgorici i Kotoru da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, uklone svoje štabove od biračkih mjesta, uzdrže od nasilja i omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele da glasaju.

CDT je apelovao na uzdržavanje od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike.

“Pozivamo organe za sprovođenje izbora – biračke odbore, opštinske izborne komisije, Državnu izbornu komisiju da ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka“, navodi se u saopštenju CDT-a.

Iz te NVO su rekli da ključni interes tih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

Oni su apelovali na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana prema građanima, ali i na energičan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih eventualnih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

Iz CDT-a su pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i kol /call/ centra.

“Kako se ne bi ponovila situacija sa prethodnih lokalnih izbora u Podgorici kada birači, zbog nefunkcionisanja tih servisa, nijesu mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju“, dodaje se u saopštenju CDT-a.

Oni su podsjetili građane na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

„Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele“, dodali su iz CDT-a.

Iz te NVO su pozvali sve one koji, i pored svog političkog opredjeljenja, ne pristaju na kršenje zakona niti na zloupotrebe u izbornom procesu, da ih informišu o dešavanjima na biračkim mjestima, ali i o eventualnim pritiscima na birače i postojanju izbornih štabova u okolini biračkih mjesta koji najčešće te zloupotrebe i vrše.

Kako su pojasnili, mjesto razmjene informacija je YouTube kanal CDT Crna Gora, gdje se u komentarima mogu postaviti sva relevantna pitanja o izbornima i infomisati nas o dešavanjima.

“Sve informacije koje dobijemo ćemo preko naših akreditovanih posmatrača/ica, koji će se nalaziti na svim biračkim mjestima, i koordinatora/ki provjeriti i u slučaju potrebe alarmirati nadležne državne organe”, rekli su iz CDT-a.

Oni su pozvali građane, ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzije ili izaziva panika.

„Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portala Raskrinkavanje.me provjerio“, navodi se u saopštenju CDT-a.

Iz CDT-a su rekli da će sve informacije o izborima – sprovođenje izborne procedure, odziv birača, informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo – biti dostupni na YouTube kanalu CDT CrnaGora, na njihovim nalozima na društvenim mrežama i sajtovima www.cdtmn.org i raskrinkavanje.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije