fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaNapredak ne zavisi samo od imenovanja u pravosuđu

Napredak ne zavisi samo od imenovanja u pravosuđu

Podgorica, (MINA) – Za ubrzavanje tempa u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), Crna Gora treba da ispuni privremena mjerila za vladavinu prava prema poglavljima 23 i 24, rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, Žozep Borelj.

On je, u intervjuu Vijestima, kazao da to uključuje neophodna imenovanja u pravosuđu, ali nije ograničeno samo na njih.

Borelj je, odgovarajući na pitanje da li Crna Gora može da se nada dobijanju završnih mjerila za 23 i 24 i zatvaranju spremnih poglavlja, ako do kraja ljeta izabere sudije Ustavnog suda, članove Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca, kazao da ubrzavanje tempa, ne zavisi samo do toga.

“Za prelazak u naredne faze pristupnog procesa i ubrzavanje tempa, Crna Gora treba da ispuni privremena mjerila za vladavinu prava prema poglavljima 23 i 24. Ovo uključuje neophodna imenovanja u pravosuđu, ali nije ograničeno samo na njih”, rekao je Borelj.

Prema njegovim rijačima, ono što je potrebno učiniti je transparentno, dobro poznato i moguće pod uslovom da nova vlada uhvati zamah i u potpunosti se fokusira na popunjavanje kritičnih praznina, i da politički spektar radi zajedno, u konsenzusu, kako bi se krenulo naprijed na putu prema EU.

Borelj je rekao da je Crna Gora, sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i tri privremeno zatvorena, od zemalja kandidatkinja, najviše napredovala u tom procesu.

Upitan da li je saglasan sa premijerom Grčke koji je nedavno rekao da zemlje Zapadnog Balkana mogu očekivati ulazak u EU tek 2033, Borelj je rekao da čvrsto vjerujem da je pristupanje Zapadnog Balkana EU u “našem zajedničkom interesu i da će geopolitički osnažiti i EU i region”.

Prema riječima Borelja, pristupanje EU je proces zasnovan na zaslugama i svaka zemlja kandidatkinja treba da ispuni standarde i pravila koja podržavaju osnovne vrijednosti EU i jednako se primjenjuju na sve zemlje članice.

“Uslovi su jasni i na kandidatima je da ih ispune. Zato je teško postaviti bilo kakav precizan vremenski okvir, pošto je proces u velikoj mjeri u rukama naših partnera”, naveo je on.

Borelj je, komentarišući to što je prijem na kraju politička odluka koju donose države članice, a neke članice se protive širenju EU, kako je uopšte moguće proširenje bez reforme EU, kazao da je Evropski savjet u više navrata potvrdio svoju nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru.

On je poručio da je budućnost regiona u EU.

“Ruska agresija na Ukrajinu je poziv na buđenje kada je riječ o potrebi da se ubrza proces pridruživanja Zapadnog Balkana. Nemamo vremena za gubljenje”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kako EU gleda na Otvoreni Balkan i odbijanje Kosova da se priključi, Borelj je kazao da posvećenost lidera regionalnoj saradnji je suštinski element evropske perspektive Zapadnog Balkana i sastavni dio procesa stabilizacije i pridruživanja.

“U potpunosti razumijem želju da se krene naprijed. U isto vrijeme, proces koji uključuje čitav region Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja”, naveo je Borelj.

U tom kontekstu, kako je dodao, važno je da region napreduje u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, što je politička obaveza koju je preuzelo šest lidera regiona na samitu u Sofiji.

“Kroz Ekonomsko-investicioni plan, u region donosimo značajne investicione mogućnosti. Sada je na regionu da ih dobro iskoristi tako što će ostvariti svoj puni ekonomski potencijal i uspostaviti zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima EU”, kazao je Borelj.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Borelj je ponovio stav da “Rusija mora smjesta i bezuslovno da prekine svoju vojnu agresiju i da povuče sve svoje snage i vojnu opremu s ukrajinske teritorije unutar njenih međunarodno priznatih granica”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije