NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte

Zabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 91 USD, podstaknute zabrinutošću za snabdijevanje zbog ukrajinske krize i prijetnji sankcijama Rusiji.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,91 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 91,25 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,83 USD višoj cijeni, od 88,44 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su s proteklih sedmica fokusirali na ukrajinsku krizu, strahujući da bi mogla izazvati poremećaje na tržištima energenata.

Ukrajina tvrdi da Rusija priprema invaziju, Zapad je najavio ekonomske sankcije, a NATO se sprema da u istočnu Evropu pošalje vojnike. Moskva opovrgava tvrdnje o planiranoj invaziji i spočitava Zapadu da raspiruje “histeriju”.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručili su da će zajednički garantovati sigurno snabdijevanje Evrope i Ukrajine energijom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva ne želi rat s Ukrajinom.

“Premija rizika na cijenu nafte sada vjerovatno iznosi gotovo deset USD po barelu”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Izrazitiji rast cijena zaustavio je jači dolar, koji bi ove sedmice mogao završiti u najvećem plusu u sedam mjeseci, podstaknut očekivanjima da će američka centralna banka uskoro podići ključne kamatne stope.

Pažnju tržišta postepeno se preusmjerava na iduću sedmicu kada bi vodeći proizvođači trebalo ponovo da razmotre proizvodnu politiku i plan o podizanju proizvodnje u martu za 400 hiljada barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici vjerovatno će se držati planiranog povećanja, reklo je nekoliko izvora iz grupe OPEC+.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 90,2 USD, što znači da je poskupio 85 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije