fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOptimistično gledaju na dosadašnje parametre u vezi sa istraživanjem nafte

Optimistično gledaju na dosadašnje parametre u vezi sa istraživanjem nafte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi dosadašnji parametri koji se odnose na istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju se poklapaju, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović i dodao da su na osnovu tih rezultata veliki optimisti.

Perunović je na Danu otvorenih vrata za medije koji organizuje Ministarstvo, kazao da je to projekat koji apsolutno zadovoljava sve što je potpisano, kao i da su na osnovu seizmike veliki optimisti.

„Očekujemo taj rezervoar na 6,5 hiljada metara, a trenutno smo na 5,22 hiljade. Imali smo probleme sa samim alatom i očekujemo dalje napredovanje u dubinu i narednih mjesec ćemo biti na tačnom ležištu gdje bi trebalo da budemo“, kazao je Perunović.

On je naveo da su veliki optimisti, jer se svi dosadašnji parametri poklapaju kako treba, čak je i temperatura, koja je značajni parametar, još bolja nego što je očekivano.

Perunović je, govoreći o ekološkoj rekonstrukciji, objasnio da niko ne ide na to da se Termoelektrana (TE) Pljevlja gasi naprasito.

„Imamo plan kako da prevedemo TE u održivo stanje. Ono što se pojavljuje u medijima jeste da će nas ekološka rekonstukcija koštati 54 miliona EUR i da će doprijeniti da dvije hiljade ljudi radi u Pljevljima. Taj ugovor od 54 miliona je upitan i prihvatio ga je tadaašnji menadžment Elektroprivrede (EPCG), a mi smo u martu podnijeli krivičnu prijavu vezano za to“, rekao je Perunović.

On je naveo da se radi o značajno većoj sumi koja je upitna.

„Samo ekološkom rekonstrukcijom mi zadovoljavamo stavke azot, sumpor, čestice prašine i energetsku efikasnost“, kazao je Perunović.

On je dodao da Ministarstvo pokušava da sve ljude u Pljevljima i Crnoj Gori podrži na pravi način.

„Da se od TE u doglednom periodu napravi prelaz na energy storage i prenamjenimo dio na gasnu elektranu da bi obezbijedili stabilan energetski sistem“, rekao je Perunović.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, pitao je ko nastavlja sa DPS retorikom.

„U TE i Rudniku uglja radi hiljadu ljudi. Ne pada nam na pamet da je gasimo tek tako. Obavezali smo se da hoćemo i to je tako, ali nastojaćemo da to bude što prije uz obezbjeđenje ekonomskog i socijalnog statusa“, rekao je Bojanić.

Državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo u Ministarstvu, Zoran Radunović, kazao je da su zaključili novi ugovor na period od 75 dana o najmu broda Crnogorske plovidbe po značajno većoj vrijednosti nego što je bilo do sad.

„U pitanju je tri puta veća vrijednost zakupa nego što je to bilo do sad sa dugogodišnjim partnerom naših kompanija. To je kratkoročan ugovor, koji je napravljen da bismo obezbijedili servisiranje broda koji dolazi početkom januara“, saopštio je Radunović.

On je naveo da je drugi brod sa popravljenom cijenom u odnosu na prethodnu, dok su dva broda Barske plovidbe u pregovorima za nove poslovne angažmane.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državne puteve, Miroslav Mašić, je govoreći o auto-putu Bar-Boljare, kazao da će u novembru imati jasniju sliku u kojoj je fazi trenutni stepen izvršenih radova, kao i da je izvjesno da će 30. novembra biti završeni građevinski radovi.

„Sada je fokus na mašinskim instalacijama, vezivanju cijelog auto-puta u sistem napajanja, kamera, video nadzora i to su radovi koji zahtijevaju testiranje te opreme“, rekao je Mašić.

Prema njegovim riječima, mora se uraditi testiranje cjelokupnog sistema, kao i naplate putarine tako da je to nešto što može da prolongira rok puštanja u saobraćaj, ali u zavisnoti od toga šta ostane nezavršeno možda će se moći dobiti dozvola za probni rad.

Bojanić je, govoreći o koncesijama za Aerodrome, podsjetio da su bila tri ponuđača, sa kojima su oni otvorili razgovore.

„Dogovorili smo se da u oktobru omogućimo da sva tri ponuđača urade prezentaciju šta namjeravaju da rade jer su se promijenile stvari u avio-industriji. To nije otvaranje druge faze, nego pred drugu fazu, pa ćemo na sjednici Vlade to sve razmotriti“, rekao je Bojanić.

Bojanić je, odgovarajući na pitanje o bonusu direktora Air Montenegra, Predraga Todorovića, saopštio da je ugovor potpisao izvršni direktor sa Odborom direktora.

„Tamo je definisano to što je definisano, nijesam učestvovao u tome. Mi ćemo da ga objavimo sljedeće sedmice, ako ga ne objave oni koji su ga potpisali. Besmislice su da je to povjerljivo“, rekao je Bojanić.

Radunović je, govoreći o saradnji sa Montenegro Airlines-om (MA) u stečaju, kazao da je stav Ministarstva da moraju da dobiju pismeni zahtjev šta oni traže.

„Poslali smo im više dopisa na koje nemamo odgovor. Očekivali smo od njih da nam dostave izvještaj o radu“, dodao je Radunović.

Bojanić je naveo da je gospodin koji javno traži da mu Ministarstvo pomogne, odbio 107 miliona potraživanja Vlade i države Crne Gore, jer nije bio gotov izvještaj za prošlu godinu. Sada on, prema riječima Bojanića, traži pomoć u posredovanju.

Bojanić je, govoreći o radu kompanije Montenegro Works, kazao da državnim kompanijama treba bolji nadzor.

„Ne slažem se sa ministrom finansija Milojkom Spajićem o ovom načinu rada, jer to nije način ni u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Ako se krene tim putem da neko DOO treba da upravlja ovim kompanijama, treba da se mijenja zakon. Mislim da je sistem malo naopako postavljen“, saopštio je Bojanić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost, Vladimir Durutović, rekao je da je vjetroelektrana Gvozd u završnoj fazi projektovanja, nakon čega kreće sistem ugovaranja sa izvođačima radova.

„Kada je riječ o Briskoj gori to je grandiozno zamišljen projekat, sa snagom od 250 megavata (MW). Tu je loše odrađena priprema. Prostorni plan nije prošao u tom obuhvatu i prenosni kapaciteti na tom prostoru nijesu toliki da bi prihvatili takvu snagu“, objasnio je Durutović.

Prema njegovim riječima, usljed lošeg planiranja došlo je do problema u realizaciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije