fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNarušeno primirje između Sindikata i uprave Plantaža

Narušeno primirje između Sindikata i uprave Plantaža

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Primirje između sindikata i uprave kompanije Plantaže narušeno je, jer je izvršni direktor Miroslav Vuković nekoliko sindikalnih aktivista, spornim odlukama, prebacio na druga, manje plaćena radna mjesta.

To bi, kako pišu Vijesti, moglo odmrznuti odluku o zamrzavanju štrajka i zahtjeva sindikata za smjenu Vukovića.

Sindikat je krajem juna organizovao štrajk upozorenja, ali je početkom jula zamrznuo tu odluku nakon razgovora sa članovima Odbora direktora koji su im, između ostalog, obećali da će kontrolisati Vukovića kako se ne bi svetio sindikalnim aktivistima i radnicima koji su potpisali odluku o štrajku u kojoj je glavni zahtjev njegova smjena.

Oni Vukovića, koji je ranije bio direktor pravnog sektora, smatraju dijelom starog menadžmenta kojeg optužuju za uništenje Plantaža.

Predstavnici Sindikata tražili su tada garancije da će biti promjena u menadžmentu, da će isplata zarade i druga radnička primanja biti prioritet, kao i da će nova sistematizacija i kolektivni ugovor biti rađeni uz dogovor sa sindikatom i da se Vuković neće svetiti radnicima.

Zauzvrat, Odbor direktora je tražio da se obustavi bilo kakav štrajk, jer bi u toku berbe breskve i grožđa, to izazvalo veliku štetu za kompaniju i ugrozilo njene prihode, a time i isplatu zarada.

Dijelu sindikata su sporne najave i imenovanja članova bivše vlasti za nove direktore sektora u kompaniji. Prema informacijama Sindikata, novi finansijski direktor mogao bi biti Danilo Jovanović iz Demokratske partije socijalista (DPS), koji je bio pomoćnik bivšeg direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše, dok bi novi šef pravne službe trebalo da bude advokat Denis Glogić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema informacijama Vijesti, Glogić je već imenovan na to rukovodeće radno mjesto kao vrhunski pravnik, ali da više nije član SDP-a, dok Jovanović nije imenovan.
Sindikat zamjera Vukoviću i zbog odluke o iznosu boda u julu od kojeg zavise iznosi zarada, kao i da se radnicima koji su ispunili zahtjeve isplate jubilarne naknade za prošlu i ovu godinu.

Takođe su, prema informacijama lista, od Odbora direktora zahtijevali uvid u personalni dosije Vukovića. Najavili su i da će se zbog “represija” direktora obratiti Inspekciji rada.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije