fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi ponovo pali

Indeksi ponovo pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) . Cijene dionica na Wall Streetu su znatno pale i u srijedu, drugi dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije, jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke centralne banke rastu prinosi na državne obveznice.

Dow Jones pao je 0,96 odsto na 35.028 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,97 odsto na 4.532 boda, a Nasdaq indeks 1,15 odsto na 14.340 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon pada u srijedu, Nasdaq indeks se našao više od deset odsto ispod svog rekordnog nivoa dosegnutog 19. novembra, što znači da je zaronio u područje korekcije.

S&P 500 indeks na gubitku je od početka godine oko pet odsto. To je posljedica daljeg pritiska na tehnološke i druge dioničke sektore koji se temelje na rastu, jer u očekivanju povećanja ključnih kamata Feda rastu prinosi na američke državne obveznice.

Na referentne desetogodišnje obveznice prinosi su dostigli 1,9 odsto, novi najviši nivo u dvije godine, dok su se još početkom godine kretali oko 1,5 odsto.

Prinosi brzo rastu, jer se špekuliše da bi Fed mogao agresivnije zaoštriti monetarnu politiku nego što se očekivalo kako bi suzbio inflaciju, koja je dostigla najviše nivoe u skoro 40 godina.

Prošle sedmice je objavljeno da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u decembru dostigla sedam odsto na godišnjem nivou, a već sedmicama iz Feda poručuju da će preduzeti sve što je potrebno da se inflacija ne ukorijeni.

Analitičari procjenjuju da bi Fed već u martu mogao povećati ključne kamate za 0,25 procentnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

„Svaki početak zaoštravanja monetarne politike obično donosi nestabilnost na tržišta, jer uvijek postoji rizik od greške u politici, što bi moglo okončati ekonomski ciklus. Dakle, postoji puno bojazni”, kazala je Kristina Hooper, strateginja u kompaniji Invesco.

Osim monetarne politike, u fokusu ulagača ovih dana su poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je počela sezona objave kvartalnih poslovnih izvještaja.

Rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Dosad su izvještaje objavile 44 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 73 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle oko 23 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto na 7.589 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 odsto na 15.809 bodova, a pariski CAC 0,55 odsto na 7.172 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije