fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 45 USD

Cijene nafte iznad 45 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima vrijednost od 45 USD, podržane očekivanjima američkih ekonomskih podsticaja i sve konkretnijim naznakama oporavka potražnje od koronakrize.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,59 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 42,71 USD.

Američki predsjednik, Donald Trump, objavio je u ponedjeljak na Twitteru da čelnici demokrata u Kongresu traže sastanak na kojem bi se razgovaralo o ekonomskim mjerama u vezi koronavirusa, prenosi Hina.

Pregovori su krajem prošle sedmice prekinuti, s obzirom da Bijela kuća i čelnici Kongresa nijesu mogli usaglasiti stavove o novim mjerama podrške ekonomiji u koronakrizi.

„Dogovor o paketu pomoći nije gotova stvar, ali bude li postignut obostrano prihvatljiv sporazum, to će kratkoročno podići cijene dionica i nafte”, objasnio je analitičar naftne brokerske kuće PVM Tamas Varga.

Podršku naftnim tržištima pružile su i naznake oporavka potražnje u Aziji.

Izvršni direktor Saudi Aramca, Amin Nasser, kazao je u nedjelju da očekuje oporavak potražnje za naftom u Aziji paralelno postupnom otvaranju ekonomija nakon koronakrize.

Stabilan oporavak kineske ekonomije pokazao je podatak o blažem padu proizvođačkih cijena u industriji u julu, zbog viših cijena nafte i povratka aktivnosti u industriji nadomak pretpandemijske vrijednosti.

Ohrabruje i podatak da je američki avio-saobraćaj, na koji je snažno uticala pandemija Covida-19, udvostručen u junu u odnosu na maj, iako je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio manji 80 odsto.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 45,1 USD, što znači da je bila 23 centa viša nego prošli petak.

Najčitanije

Ekspertiza Ukrajine u oblasti e-usluga model kako treba djelovati

Podgorica, (MINA) - Stručnost i ekspertiza Ukrajine u oblasti e-usluga i digitalne transformacije predstavlja...