fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAuto-put od strateške važnosti za andrijevački kraj

Auto-put od strateške važnosti za andrijevački kraj

Podgorica, (MINA-BUSNESS) – Auto-put i njegov završetak u cjelosti je projekat od strateške važnosti za andrijevački kraj, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da bez putne infrastrukture sve gubi smisao.

“Ovaj prostor je Bogom dat za turizam, a i bogatog je energetskog potencijala, ali ako nemamo dobru putnu infrastrukturu, sve ostaje neiskorišćeno”, kazao je Krivokapić.

On je danas, sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamarom Srzentić, posjetio Opštinu Andrijevica, gdje je razgovarao sa njenim predsjednikom Željkom Ćulafićem i lokalnim rukovodstvom.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, sa sagovornicima podijelio svoja saznanja koja se tiču problema sa kojima se susreću žitelji i uprava te sjeverne opštine, ali i planova i rješenja koja bi trebalo da podignu i osnaže privredu ovog kraja.

“U privredu se mora ulagati kako bi ljudi ostajali u svom zavičaju. Bez ekonomske sigurnosti, nema ni prosperiteta”, tvrdi Krivokapić.

On je naveo da je ministar poljoprivrede u kontaktu sa predstavnicima Svjetske banke (SB), koja bi mogla da odobri kredit za određene projekte u Andrijevici i Beranama, kao i za završetak radova na Kući voća.

Ocijenjeno je i da je pogon Soko Štarka potrebno vratiti u život.

Krivokapić je poručio da postoje realni preduslovi da se izgradi Japanska kuća koja bi preko sela Japan, koje se nalazi u toj opštini, bila značajna karika u kulturnoj i privrednoj saradnji između dvije države.

“Znam da je problem budžeta uvijek aktuelan. Funkcionisanje Opštine i njenih službi bez podrške privrede je nemoguć, ali se nadam da ćemo u predstojećem vremenu zajednički doći do rješenja. Znam da je sportski potencijal Andrijevice izuzetan, stoga je što prije potrebno sanirati sportsku halu i djeci omogućiti nesmetano pohađanje nastave“, saopštio je Krivokapić.

On je rekao da digitalizacija javne uprave ima za cilj digitalno društvo i da Vlada ne želi da bilo ko bude iz nje isključen.

„Takođe, najboljima i najvrjednijima se mora omogućiti da dođu do zasluženih radnih mjesta, kao i da nema diskriminacije po bilo kom osnovu”, poručio je Krivokapić.

Ćulafić je rekao da su najveći problemi građana Andrijevice nizak životni standard, nezaposlenost, migracije i slab prirodni priraštaj.

On rješenje tih problema vidi tek uz značajnu pomoć države, odnosno Vlade.

“Kao odgovorna lokalna samouprava, krenuli smo u zdravo postavljanje temelja razvoja Opštine, koji počivaju na rudnim bogatstvima. Planom koncesija za ovu godinu obuhvaćena su četiri lokaliteta u našoj Opštini. Očekujemo od Vlade zeleno svjetlo za planirana iskopavanja”, rekao je Ćulafić.

Pored Kuće voća, čija je gradnja započeta još 2017. godine, valorizacije hidroenergetskog potencijala tog kraja, te izgradnje kasarne, Ćulafić je istakao da je Opštini potrebno ulaganje države u infrastrukturne projekte.

“Andrijevici je potrebna pomoć u realizaciji projekata putne infrastrukture i seoskih vodovoda, a što bi sve bilo u funkciji razvoja seoskog turizma”, ocijenio je Ćulafić.

Srzentić je poručila da se zalaže da svaka uprava bude servis građana, a da je proces digitalizacije i modernizacije upravo podrška upravi, kako bi svoj posao obavljala što efikasnije.

“Raduje me da čujem da i vi njegujete dijalog i osluškujete potrebe građana, a udruženim snagama ih moramo rješavati”, kazala je Srzentić.

Krivokapić je tokom posjete obišao i Službu zaštite i spašavanja. Obilazak sjevera nastaviće posjetom Opštini Berane.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije