fbpx
Naslovnica MINA Business Značajna iskustva Bugarske za pripremu zimske sezone

Značajna iskustva Bugarske za pripremu zimske sezone

83
foto: Skupština

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iskustvo Bugarske u pripremi zimske turističke sezone značajno bi pomoglo Crnoj Gori, saopštio je predsjednik skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dejan Đurović, ukazujući na potencijale za razvoj planinarenja i sportskog, kulturnog i vjerskog turizma.

Đurović se danas sastao sa ministrom turizma Bugarske, Evtimom Miloševim, sa kojim je razgovarao o aktivnostima Odbora i bugarskog Ministarstva turizma, kreiranju zajedničkog proizvoda i ponude, potrebi uspostavljanja avio-linije između dvije zemlje i regionalnom povezivanju.

Đurović je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da je turizam najveća privredna grana u Crnoj Gori, ali da je neophodna raznovrsnija ponuda i baziranje ekonomije i na druge privredne grane.

On je predstavio planove razvoja saobraćaja i poljoprivrede, status pripreme Prostornog plana Crne Gore, koji je osnov za razvoj države do 2040. godine, kao i probleme sa kojima se suočava aerodrom Tivat kada su u pitanju noćna slijetanja.

Đurović je predstavio UNESCO područja u Crnoj Gori, naglasio značaj vinskih puteva kao turističke ponude i istakao da je Crna Gora dio adriatik rute koja ide od Pariza do Atine.

Milošev je istakao da je Bugarska prijatelj i podrška Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji (EU).

On je ocijenio da je održivost u turizmu osnovni princip na kojem treba zasnivati razvoj i predložio kreiranje jedinstvene ponude zasnovane na specifičnostima Bugarske, Albanije i Crne Gore, što bi, kao jedinstven turistički paket, bilo interesantno turistima i imalo veću tržišnu vrijednost.

Milošev je poručio da je neophodna bolja povezanost za realizaciju projekata i podržao uspostavljanje avio-linije između dvije države.

On je rekao i da je potrebno integralno pristupiti planiranju u turizmu, kako bi se izbjegli problemi kakve je donijela covid kriza.

“Ukazao je na značaj ulaska Crne Gore u EU i Šengen zonu i istakao važnost rada svih u sektoru turizma, kako državnih i lokalnih institucija, tako i različitih udruženja i nevladninih organizacija koje radi u ovoj oblasti. Podijelio je iskustvo posjete Boki kotorskoj i podržao planove vezane za unapređenje kulturnog i zdravstvenog turizma”, navodi se u saopštenju.

Milošev tvrdi i da je specifičnost regiona u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi, čime se može biti konkurentan na tržištu.

Zamjenik predsjednika Odbora, Oskar Huter, je ukazao na značaj unapređenja odnosa između Crne Gore i Bugarske, jer te dvije zemlje odlikuje i porodična i istorijska povezanost.

On je ocijenio da bi iskustvo Bugarske u uspostavljanju sistema u turizmu i uvezivanja turističkih organizacija mnogo pomoglo Crnoj Gori.

Huter je ukazao i na važnost uspostavljanja prijateljskih odnosa između Prijestonice Cetinje, kao središta kulturnog turizma, i bugarskih gradova, kao i avio-linije između Bugarske i Crne Gore.

“Zaključeno je da je u narednom periodu potrebno uspostaviti bliskiju saradnju između dvije države i poručeno da je važno da Crna Gora do 2028. godine bude 28. država članica EU”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS